International School Rotterdam
Volledig scherm
International School Rotterdam © Google Street View

Als het aan het stadsbestuur ligt, gaan expatkinderen straks allemaal naar dezelfde campus

Het Rotterdamse college van b en w onderzoekt de komst van een campus voor internationaal onderwijs en sport in de wijk Blijdorp, met plek voor 1250 kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. 

Aan de Bentincklaan zijn onder andere al de Internationale School Rotterdam en het Wolfert Tweetalig gevestigd. Ook sportcomplex Nenijto ligt er. ‘De combinatie van de aanwezige en de te ontwikkelen onderwijsvoorzieningen en de atletiekfaciliteiten van Rotterdam Atletiek geven de gelegenheid een aansprekende campus te creëren waarbij het geheel meer is dan de som der delen’,  motiveren burgemeester en wethouders hun locatiekeuze.  

De toestroom van hoogopgeleide kenniswerkers, ook wel expats genoemd, is de reden achter dit collegeplan. Uit een onderzoek van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat het aantal expats dat Rotterdam nodig heeft voor het internationale bedrijfsleven en de onderwijs- en onderzoeksinstellingen, jaarlijks zal groeien met 12 procent. Het landelijk gemiddelde is 9 procent. 

Vestigingsklimaat

Omdat de huidige coalitie heeft beloofd het (internationale) vestigingsklimaat van de stad te verbeteren, is haar er veel aan gelegen deze campus van de grond te krijgen. Betaalbaar internationaal onderwijs is in haar ogen belangrijk om die broodnodige expats te laten kiezen voor Rotterdam en niet voor een andere stad. 

Daarbij concludeert het college dat de kwaliteit van het publieke internationale onderwijs in de Maasstad weliswaar voldoet, maar dat de huisvesting ‘niet op orde is’. Zo zitten ze bij de Rotterdam International Secondary School (RISS) uit ruimtegebrek deels in noodlokalen. Verder is het campusmodel - waarbij kinderopvang en het basis- en voortgezet onderwijs op dezelfde locatie te vinden zijn - volgens b en w gebruikelijk in het internationaal onderwijs. In Rotterdam is dat momenteel niet het geval. 

Met een campus voor internationaal onderwijs en sport wordt een groei van zo’n 640 leerlingen nu naar 1250 leerlingen in 2025 verwacht. 

Montessori Lyceum

Als de haalbaarheidsstudie positief uitpakt, wordt de RISS vernieuwd en uitgebreid, terwijl de internationale basisschool - nu nog aan de Graaf Florisstraat in de wijk Middelland - ook onderdak zou moeten krijgen aan de Bentincklaan. Verder kan het Montessori Lyceum doorgroeien en mag Rotterdam Atletiek uitzien naar betere faciliteiten. Tegelijkertijd wil het college bekijken of er in de toekomst woningbouw mogelijk is bij de campus. 

De uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek worden verwacht in het vierde kwartaal van dit jaar. 

Sportcomplex Nenijto aan de Bentincklaan in Rotterdam zou onder de nieuwe internationale campus komen te vallen.
Volledig scherm
Sportcomplex Nenijto aan de Bentincklaan in Rotterdam zou onder de nieuwe internationale campus komen te vallen. © Google Street View
  1. Rotterdam, laat je zien aan de AD-drone!

    Rotterdam, laat je zien aan de AD-drone!

    Hartjes en lieve teksten van stoepkrijt, vlaggen, compleet oranje straten, dikke duimen omhoog en enthousiast gezwaai. Nederland blijft thuis, maar steekt iedereen die moet werken of binnen blijven vanaf de stoep een hart onder de riem. Daar worden we blij van en dat willen we als AD graag met iedereen delen. Dinsdag vliegt er daarom een speciale AD-drone van onze actie #NLBlijftThuis boven Rotterdam om al die opbeurende ‘straatkunst’ van bovenaf te filmen. Wil je in beeld, meld je dan nu aan.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam