Volledig scherm
© Sanne Donders

Altijd slapen met oordoppen in door drukke A13

Amper een jaar na de oplevering van de eerste woningen in de nieuwbouwwijk De Entree in Rotterdam-Overschie, pal naast de drukke A13, willen meerdere bewoners alweer weg. Sommigen van hen kunnen niet slapen, anderen maken zich zorgen om de fijnstof. Maar er zijn ook tevreden kopers. 'Je weet waar je aan begint'.

Quote

Soms ruik je het, als je 's ochtends je raam open doet

Jenny Brosius

De bouw van de eengezinswoningen in jaren '30-stijl vlakbij het Kleinpolderplein was van begin af aan erg omstreden. Actiegroepen waren  fel tegen vanwege de gezondheidsrisico's voor bewoners. Sommige huizen staan op 100 meter afstand van de snelweg. Maar volgens bouwer Woonstad voldeed alles aan de normen die hiervoor gelden. 

Tegenvaller

Jenny Brosius, die tegenover de snelweg woont, had zich het leven in Overschie heel anders voorgesteld. Op internet leken de woningen, die niet veel kostten, perfect. De Rotterdamse, die destijds in Nieuw-Zeeland woonde, zocht online een woning in Nederland vanwege de nieuwe baan van haar partner. 

De werkelijkheid viel haar vies tegen. Het geraas van de auto's en vrachtwagens op de snelweg is de hele dag door duidelijk hoorbaar op straat. Toch is dat voor Brosius, die een jonge baby heeft, niet eens het grootste probleem. De huizen zijn namelijk heel goed geïsoleerd. 

,,Voor mij is het vooral de lucht,'' zegt ze. ,,Ik heb zelf public health gestudeerd, en weet wat het met je doet. Het is niet zo gezond voor een familie. Soms ruik je het, als je 's ochtends je raam open doet.''

Lees meer in AD Rotterdams Dagblad van vrijdag


In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (89%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
5162 stemmen