Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Ambtenaar BAR-gemeenten strooit met tonnen

Een ambtenaar van de gemeenten Barendrecht, Ridderkerk en Albrandswaard heeft op eigen houtje voor 659.000 euro aan extern personeel ingehuurd. Het leidde tot een dito tekort.

Volgens de drie gemeenten heeft de betreffende ambtenaar daarvoor geen toestemming gevraagd aan een leidinggevende of een bestuurlijk verantwoordelijke. Het gemeenschapsgeld zette de ambtenaar in om personeel van buiten in te huren voor werkzaamheden in het sociaal domein. Daaronder vallen onder meer zorg, welzijn, onderwijs en gezondheidszorg.

Henk Klaucke, gemeentesecretaris Ridderkerk.
Volledig scherm
Henk Klaucke, gemeentesecretaris Ridderkerk. © Gem. Ridderkerk

Het kostte de gemeenten moeite om te achterhalen wat er mis was gegaan. ,,Er is vele malen gevraagd aan betrokkene om gegevens compleet te maken. Pas na lang aandringen en opschalen zijn de benodigde gegevens ontvangen’’, aldus gemeentesecretaris Henk Klaucke van Ridderkerk.

‘Zeer ernstig’

Of de ambtenaar nog werkt bij de gemeenten is niet duidelijk. Mogelijk gaan de gemeenten een procedure tegen hem beginnen. Wethouder Tineke Keuzenkamp (CDA) van die gemeente noemt de gebeurtenissen ‘zeer ernstig’.

Barendrecht, Ridderkerk en Albrandswaad, die sinds 2014 een gezamenlijk ambtelijk apparaat hebben, zijn een onderzoek begonnen naar de zaak. Ze draaien gezamenlijk op voor het tekort van 659.000 euro dat door het inhuren van het personeel is ontstaan.

Keuzekamp zei vanavond in de Ridderkerkse gemeenteraad niet te weten hoeveel personeel met het geld is ingehuurd. Tot frustratie van raadslid Laurens Franzen (Echt voor Ridderkerk). ,,Ik verwacht dat met zoveel geld een peloton aan inhuurkrachten is betaald.’’

Quote

Ik verwacht dat met zoveel geld een peloton aan inhuur­krach­ten is betaald

Laurens Franzen, raadslid

Niet Keuzekamp, maar wethouder Henk Dokter (Leefbaar Ridderkerk) is in Ridderkerk bestuurlijk verantwoordelijk voor de gang. Hij viert momenteel echter vakantie. Volgens burgemeester Anny Attema is dat terecht. ,,Dokter is hier de hele zomer geweest.’’

De gemeenteraad wil geïnformeerd worden over de resultaten van het onderzoek. Een wijzigingsvoorstel van PvdA-raadslid Arianne Ripmeester om ook informatie te krijgen over onder meer de werkdruk haalde het niet.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam