Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Ambtenaren en studenten kunnen thuis aan het werk na storing in server

Ambtenaren van de gemeente Rotterdam kunnen weer thuis werken, net als studenten van Hogeschool Inholland. De server, waarmee onder meer op andere plekken ingelogd kan worden op een beveiligd netwerk, kampte sinds vrijdag met beveiligingsproblemen. De gemeente Rotterdam besloot uit voorzorg alle Citrix-servers uit te schakelen. 

Er wordt onderzocht of de storing schade in het netwerk van de gemeente Rotterdam heeft aangericht. Voor alsnog lijkt het hier niet op. Ook Hogeschool Inholland werkt met het thuiswerksysteem. De meeste programma’s daar zijn buiten de gebouwen weer bereikbaar. Toch kan het nog niet gegarneerd worden. Daarom adviseert de onderwijsinstelling om vanuit de school te werken. 

Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam liet eerder weten dat burgers geen last van de Citrix-storing hebben. De gemeentelijke website draait gewoon, evenals diensten als Mijn Loket. 

Voorzorg

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid adviseerde donderdag de servers uit voorzorg uit te schakelen, vanwege een fout in het systeem. De fout zit in twee diensten van Citrix: de Application Delivery Controller en de Gateway. De datawaakhond meldde vanmorgen: ,,Ook wanneer u recent maatregelen heeft toegepast, is er alsnog de mogelijkheid dat kwaadwillenden toegang kunnen hebben tot uw netwerk.” De problemen zijn nu grotendeels opgelost.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam