Volledig scherm
De Amerikaanse voorganger Wayman Mitchell bidt bij een bijeenkomst in Amersfoort voor mensen die ziek zijn om genezing. © Desirée Schippers

Amerikaanse dominee houdt genezingsdiensten in Rotterdam-Zuid: ‘Zonder krukken het podium af’

Een evangelische kerk houdt de komende dagen in Rotterdam genezingsdiensten. In een grote tent in het Spinozapark gaat de Amerikaanse predikant Wayman Mitchell voor, die ‘in naam van Jezus vele wonderen en genezingen heeft zien gebeuren’.

Volledig scherm
Mitchell in 2007 in Delft

De tent heeft plek voor duizend mensen. Vandaag begint de opbouw. Donderdag tot en met zondag zijn er dagelijks bijeenkomsten. ,,We gaan ervan uit dat er steeds zo’n 900 mensen komen’’, zegt Raoul Chin-a-Joe. Hij is actief voor de evangeliegemeente De Deur in Rotterdam, de organiserende kerk. Bij eerdere genezingsdiensten die hij bijwoonde gebeurden volgens hem dingen die hij ‘niet voor mogelijk hield’. Zo zag hij bij een bijeenkomst in Spanje een vrouw het podium af wandelen die daar eerder met krukken op was gestrompeld.

Na zo’n genezing zullen gemeenteleden zich over de gelukkige ontfermen, zegt hij. ,,We vragen hoe hij of zij zich voelt, we noteren contactgegevens en bellen nog na hoe het gaat.’’ Bij de kerkdiensten is geen medicus aanwezig, maar volgens Chin-a-Joe krijgen mensen wel het dringende advies om zo snel mogelijk een arts te bezoeken. ,,Als zij een kuur volgen, moeten ze die voortzetten. Behalve als een arts heeft vastgesteld dat ze genezen zijn.’’

De Vereniging tegen Kwakzalverij staat wantrouwend tegenover genezingsdiensten. ,,Bijna altijd is er een medische of biologische verklaring’’, zegt Cees Renckens. Volgens Renckens zijn de gebedsbijeenkomsten ‘moeilijk te verbieden, omdat het met religie te maken heeft’. Hij raadt de mensen aan na een genezing ‘een kordate, atheïstische arts’ te raadplegen.

Toegestaan

Voor de Inspectie Gezondheidszorg vallen genezingsdiensten onder ‘alternatieve zorg’. Deze zijn toegestaan zolang ze niet leiden tot schade of tot een aanmerkelijke kans op schade voor de gezondheid. De gemeente Rotterdam heeft de vergunning voor het evenement in Rotterdam-Lombardijen afgegeven, inclusief een ontheffing van de zondagsrust. Ze eist wel de aanwezigheid van een EHBO-post.

Voorganger Wayman Mitchell (89) is de voorman van Potter’s House Christian Fellowship, de Amerikaanse moederkerk van De Deur-gemeenten in Nederland. De kerk behoort tot de pinksterbeweging. Mitchell komt jaarlijks in augustus voor genezingsdiensten naar Nederland. De tent staat steeds in een andere stad. Nu was Rotterdam aan de beurt. Het is zeker tien jaar geleden dat deze stad die eer te beurt viel.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam