Volledig scherm
De Amerikaanse rode eekhoorn, gekiekt in het Zuiderpark. © Johan van Kal

Amerikaanse rode eekhoorn rukt op in Rotterdam: teller staat nu op zes

De Amerikaanse rode eekhoorn rukt op in Rotterdam. De teller staat nu op zes waarnemingen van deze ‘exoot’ in de Maasstad, netjes verspreid over de grotere stadsparken. Koploper is het Kralingse Bos, maar deze watervlugge pluimstaart is ook gesignaleerd in het Zuiderpark, Overschie en bij de Stadhoudersweg.

Volgens ecoloog André de Baerdemaeker van Bureau Stadsnatuur zijn deze tot voor kort in Nederland uiterst zeldzame dieren waarschijnlijk gedumpt door hun eigenaren. Het risico bestaat dat ze binnenkort thuis niet meer mogen worden gehouden, en daarom wil men ervan af. Als er nog meer van deze soort in de vrije natuur worden gedropt, dreigt er een waar drama in het Rotterdamse groen, vertelt hij.

,,Het is vooral schadelijk voor het welzijn van de dieren zelf. Voedselgebrek, roofdieren en andere gevaren kunnen voor veel leed zorgen waar naïeve, in gevangenschap opgegroeide eekhoorntjes niet op zijn voorbereid’’, schrijft hij in Straatgras van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. 

Nageslacht

Vorig jaar werd de eerste ‘rode Amerikaan’ gespot in het Kralingse Bos. Dat leidde direct tot een heel debat over wát er met dit dier moest gebeuren. Afschieten vond de één, terwijl de ander pleitte voor een ‘eekhoornpardon’. Zover kwam het niet, want het dier werd in juni dood gevonden op het fietspad langs de Bosdreef. Een vrouwtje, zo bleek, dat even daarvoor voor nageslacht had gezorgd.

,,Bij sectie bleek ze acht sterk verdikte tepels te hebben’’, meldt De Baerdemaeker, ,,met onder de huid op de buik overal melkklierweefsel. Dat betekent dat zij een nest met jongen moet hebben gehad, die zij zoogde. Die zijn ongetwijfeld weggekwijnd.’’ Een paar weken later werd vlak bij de plek een tweede eekhoorn gefotografeerd. ,,Was dit de vader van het verloren nestje?’’

De vrees is dat - na de mislukte poging in het Kralingse Bos - Amerikaanse rode eekhoorns zich nu daadwerkelijk  voortplanten in Rotterdam, met alle gevolgen van dien. ,,In het wild is het altijd ellebogenwerk, met het risico dat de eekhoorns andere dieren verdringen’’, luidt de uitleg. 

Opvallend is dat onlangs in de Maasstad enkele boommarters zijn gesignaleerd. ,,Want dat zijn echt eekhoornjagers. Van deze twee zullen ze overigens geen last hebben. Want die waren platgereden.’’ In Park de Twee Heuvels in IJsselmonde werd deze zomer een andere variant gespot: de Europese rode eekhoorn. ,,Zou deze beschermde soort zijn vrijgelaten om de geplande woningbouw in het park tegen te houden?’’ vraagt de deskundige zich af.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam