Volledig scherm
Volgens Amnesty International zou de politie de risico's voor het gebruik van het wapen volstrekt niet serieus nemen. © ANP

Amnesty: ‘Risico’s taser worden niet serieus genomen’

Amnesty International reageert geschokt op de inzet afgelopen zaterdag in een Rotterdamse verpleeghuis, waarbij de politie een 73-jarige agressieve man met dementie taserde. De politie zou de risico’s voor het gebruik van een stroomstootwapen volstrekt niet serieus nemen.

,,Zowel in de handleiding bij de taser als in alle onderzoeken naar dodelijke incidenten met het wapen staat dat er bij gebruik tegen mensen met psychische problemen en ouderen een verhoogd risico op (dodelijk) letsel bestaat’’, stelt Amnesty.

Door het stroomstootwapen toch te gebruiken zouden de politietop en het ministerie ‘onverantwoorde risico’s nemen met de gezondheid van burgers’. ,,Psychiatrisch patiënten of ouderen met dementie zijn geen gevaarlijke criminelen en hun levens zouden niet op het spel gezet mogen worden.’’

Amnesty is niet ‘principieel’ tegen het gebruik en vindt net als de politie, dat agenten eigenlijk niet in zorginstellingen zoals psychiatrische klinieken zouden moeten optreden. Maar de mensenrechtenorganisatie vindt dat ‘in overeenstemming met het internationaal recht het wapen alleen mag worden gebruikt in levensbedreigende situaties of bij het risico op ernstige verwondingen, en alleen als lichtere middelen dat risico niet kunnen wegnemen’.

Isoleercel

Eerder trok Amnesty ook aan de bel over het gebruik van een taser in een isoleercel in de Bavo kliniek in Capelle aan den IJssel. Dat leidde tot een motie van GroenLinks dat eind vorig jaar met een meerderheid is aangenomen. Dit betekende dat tijdens de proef het wapen niet mag worden ingezet in ggz-instellingen. Dit betekent ook dat het gebruik op de gesloten afdeling van een verpleeghuis van afgelopen zaterdag, waar bewoners met dementie gedwongen zijn opgenomen, in strijd met de regels.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam