Volledig scherm
De metro in Rotterdam. © Rick Keus

Angst voor nachtelijk wandelen door tunnel

Metrobestuurders houden hun hart vast als de nachtmetro vanuit Rotterdam bij station Zalmplaat in Hoogvliet keert. Ze vrezen voor reizigers die door de metrotunnel naar Spijkenisse wandelen.

De bestuurders zijn van plan de leiding van de RET op het hart te drukken dat keren bij Zalmplaat geen verstandige keus is. Volgens een van hen kan het qua ruimte, maar is het risico levensgroot dat passagiers met bestemming Spijkenisse om twee uur 's nachts geen zin hebben om kilometers om te lopen. De route door de tunnel is veel sneller dan een wandeling via de Spijkenisserbrug naar huis.

Doden

,,Alleen staat er op de rails wel stroom. Bovendien is de tunnel niet ingericht als wandelroute, dus de kans dat mensen die daar nooit komen iets overkomt is levensgroot'', vertelt een bestuurder. In het verleden zijn in de tunnel enkele doden gevallen. In één geval ging het om zelfdoding. Ook werd een in de tunnel slapende zwerver doodgereden.

De nachtmetro gaat vanaf eind december op proef rijden. De Metropoolregio wil hem het liefst tot het eindpunt in Spijkenisse laten doorrijden. Maar de gemeente Nissewaard heeft daar problemen mee vanwege de dreigende geluidsoverlast.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam