Volledig scherm
PREMIUM
Z Linda den Dikkenboer heeft de krantenwijk van Anita van Dijk overgenomen. © Jan de Groen

Anita's wijk: Kranten bezorgen in Oud-Mathenesse

ReportageAl drie weken rijdt Linda den Dikkenboer 's morgens vroeg met pijn in haar hart de krantenwijk van Anita van Dijk. Anita had haar wijkje al lang en ze had hem eigenlijk nog lang moeten hebben. Maar drie weken geleden werd ze neergestoken tijdens haar werk. ,,Ik heb nog steeds het gevoel dat ze gewoon weer terugkomt."

Het is kwart voor vijf 's morgens, de hemel is purper. Verkeer is er nauwelijks in Schiedam Oost. De merels zingen, de stad slaapt nog. In een straat loopt een man met twee honden. Hij is op weg naar het grasveld bij de Hogenbanweg. De man let niet op de vrouw die de krant komt bezorgen. Zij wel op hem, want Linda ziet iedereen. ,,Ik ben bang", zegt ze, als ze op weg gaat naar de wijk waar haar collega werd neergestoken. Daarom fietst er al drie weken lang iemand met haar mee, elke morgen. ,,We kunnen niet zeggen: dan doen we het maar niet", zegt Karel Koopman, regiomanager van de krantenbezorgers. ,,Dus rijden we de wijk die Anita altijd deed voorlopig met twee personen. Als we dat niet doen, wil niemand nog de wijk in."

Anita van Dijk was de vaste krantenbezorger van Oud-Mathenesse, een wijkje waar Schiedam en Rotterdam naadloos in elkaar overgaan. Ze bezorgde de ochtend- én de middagkranten en de huis-aan-huisbladen. Het AD, de Telegraaf, een paar Volkskranten, Trouw en NRC Next. Drie weken geleden, op vrijdagochtend, vond een voorbijganger haar zwaargewond op de stoep van de Pasteursingel, middenin haar krantenwijk. Ze was op brute wijze aangevallen, gestoken met een mes, mishandeld en vervolgens buiten bewustzijn en hevig bloedend achtergelaten. In het ziekenhuis overleed ze een week later aan haar verwondingen. Anita van Dijk was 51 jaar. Ze had twee zoons: Lotfi (24) en Yassine (19).

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (23%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (14%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (63%)
6140 stemmen