Anne Frank (1929-1945).
Volledig scherm
Anne Frank (1929-1945). © Anne Frank Stichting

Anne Frankboom krijgt plek aan het Weena

Rotterdam krijgt eind maart een Anne Frankboom op het grasveldje aan het Weena tussen nachtclub Toffler en café Weena. De boom is een stek van de witte paardenkastanje waarover Anne Frank drie keer schreef in haar wereldberoemde dagboek Het Achterhuis. 

De boom is inmiddels zo’n 3,5 à 4 meter, weet Robert Berns van Stichting Hart voor Rotterdam/Elim Huis van Gebed te vertellen. Berns is een van de mensen die zich gestort heeft op het vinden van een goede plek voor de kastanje, die is geschonken door de stichting Zikna. Locaties als op de Stieltjeskade of bij de Breepleinkerk op Rotterdam-Zuid werden onder meer bekeken, maar de keuze is uiteindelijk gevallen op het Weena ter hoogte van de Lijnbaan. 

(Tekst loopt onder de foto door)

Op donderdag 26 maart wordt een nazaat van de kastanjeboom waarop Anne Frank uitkeek vanuit het achterhuis op dit grasveldje aan het Weena geplant.
Volledig scherm
Op donderdag 26 maart wordt een nazaat van de kastanjeboom waarop Anne Frank uitkeek vanuit het achterhuis op dit grasveldje aan het Weena geplant. © AD

Op deze plek aan het Weena is ook al een plaquette te vinden die verwijst naar de Helmersstraat, tot het bombardement van mei 1940 was deze straat het centrum van het vooroorlogse Joodse leven in Rotterdam. De locatie wordt door rabbijn Albert Ringer van de Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam omarmd. Hij zegt bij de gemeente het verzoek in te gaan dienen om dit kleine grasveld annex caféterras om te dopen tot het Helmersplein.

Boombeschermer

De boom krijgt op 26 maart ook meteen een kunstzinnige boombeschermer mee. Een stalen constructie met een diameter van 220 centimeter en een hoogte van 130 centimeter. De door Rotterdammer Paul de Graaf ontworpen constructie biedt bescherming tegen vandalen én is tevens een kunstwerk dat voor deze locatie verbinding legt met de vooroorlogse geschiedenis, het verwoestende bombardement en het naoorlogse herstel van Rotterdam.

Elders in Nederland zijn Anne Frankbomen vaak vernield, waarbij vooral de zeven vandalisme-streken binnen een jaar in Waalwijk in het oog springen. Dat de Rotterdamse Anne Frankboom in een druk uitgaansgebied komt te staan, maken de omstandigheden niet ideaal maar niet onoverkomelijk vindt Berns. ,,We hebben de boombeschermer. En als mensen écht willen, gaat alles stuk, daar helpt niks tegen. Daarbij kan de boom ook doodgaan aan een ziekte. Dat hebben we in 2018 bij een eerdere loot van een Anne Frankboom voor Rotterdam al gezien.’’

Amsterdam

De witte paardenkastanje waar de ondergedoken Anne Frank op uitkeek gedurende de Tweede Wereldoorlog waaide in 2010 om. De dik anderhalve eeuw oude kastanje was toen al jaren erg ziek. In 2007 wilde de Anne Frank Stichting en de gemeente Amsterdam de verzwakte boom in de tuin van het Anne Frank Huis daarom ook laten kappen. Het leverde een emotionele discussie op, die dus door de wind werd beslecht. 

De witte paardenkastanje toen die nog overeind stond in de tuin van het Anne Frank Huis in Amsterdam.
Volledig scherm
De witte paardenkastanje toen die nog overeind stond in de tuin van het Anne Frank Huis in Amsterdam. © ANP

(Tekst loopt onder de foto door)

De huidige Anne Frankbomen zijn opgekweekt uit kastanjes die in 2005, 2006 en 2007 zijn geraapt bij de kastanjeboom in de tuin van het Anne Frank Huis. Circa zeventig Anne Frankscholen in Europa hebben zo'n nazaat staan, maar de Anne Frankbomen zijn ook te vinden in New York, Jeruzalem, Parijs en Buenos Aires. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam