Volledig scherm
© anp

'Anti-Zwarte Piet indoctrinatie van schoolkinderen'

De eerste Zwarte Pieten-rel is een feit. Het Sint- en PietenGilde beschuldigt de gemeente Maassluis, die dit jaar de landelijke intocht organiseert, van 'indoctrinatie van schoolkinderen'.

Burgemeester van Maassluis Edo Haan meldde na een gesprek met anti-Zwarte Pietactivist Jerry Afriyie uit Amsterdam dat Maassluis lespakketten over Zwarte Piet gaat verspreiden op basisscholen. Die zijn gemaakt door de stichting Nederland Wordt Beter van Afriyie. 

Onderdeel van dat pakket is een karikaturenquiz met vragen als 'Willen de mensen die Zwarte Piet spelen, echte zwarte mensen plagen'. Goede antwoord: meestal niet. De figuur Zwarte Piet wordt verklaard vanuit het slavernijverleden.

,,Het is de jeugd indoctrineren'', stelt Marc Giling, voorzitter van het Sint- en PietenGilde, dat zelf óók lespakketten heeft gemaakt. Het Gilde ziet geen koppeling tussen Zwarte Piet en de slavernij.

Eenzijdig 
De lokale politiek is niet onverdeeld blij. ,,Leerlingen moeten de zaak vanuit twee kanten kunnen bekijken. Als de gemeente anti-Zwarte Pietpakketten uitdeelt, moeten ook voorstanders met zo'n pakket kunnen komen'', zegt gemeenteraadslid Leo Eijskoot (D66).

Historicus Han van der Horst, die veel publiceerde over Zwarte Piet, bekeek het lespakket op verzoek van deze krant. ,,Het is eenzijdig, maar geen geschiedvervalsing. Ik denk dat een kritische onderwijzer hier wel wat mee kan. Zeker als hij de kinderen vertelt dat het gemaakt is door een anti-Zwarte Pietgroep, en uitlegt wat hun bedoeling is.''

Volgens burgemeester Haan zei Afriyie in het gesprek toe dit jaar niet te komen demonstreren bij de intocht. Dat deed hij de afgelopen jaren wel. Afriyie liet eerder aan deze krant weten 'geen deals te maken'. De opmerking dat hij niet komt demonstreren, wilde hij niet bevestigen. 

Bij de intocht op 12 november zal 80 procent van de Pieten zwart zijn en de rest krijgt een 'nieuwe kleur', meldt Maassluis.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
8156 stemmen