'Apart om te ervaren hoe het is om blind te zijn'

VideoSpeel als een blinde een balspel. Of leg een parcours met blindenstok af. Het kon gisteren bij ‘Beleef je blind’ in het Huis van de Wijk aan de Kipstraat.

Ik reik naar de bal, maar raak een arm aan. Is het een teamgenoot, of een tegenstander? Ik vraag aan de ander wie hij of zij is, maar kan het antwoord amper horen. Er zijn zoveel geluiden om ons heen. De neiging is groot om mijn ‘blinderende zonnebril’ stiekem even omhoog te bewegen om te spieken, maar ik blijf toch maar eerlijk spelen.

De bal is ver weg, dat kan ik horen aan het belletje dat die erin zit. Met mijn zitvlak schuif ik richting het bellende geluid, maar als ik dichterbij denk te komen klinkt het belletje weer ergens anders. Dan krijg ik de bal zowaar te pakken. Ik gooi er uit alle macht mee, hopelijk richting het doel. Kennelijk gaat de bal de verkeerde kant uit, want ik hoor het publiek grinniken.

Quote

Ik wist helemaal niet dat er zoveel bij komt kijken

Elise Bijl

Het spel ‘Goalball ‘ is een van de activiteiten van ‘Beleef je blind’ in het Huis van de Wijk aan de Kipstraat. Vijf hbo-studenten willen hierdoor mensen laten ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn. ,,Ik wist helemaal niet dat er nog zoveel bij komt kijken als je blind bent’’, stelt Elise Bijl, een van de organiserende studenten. De Stichting Beter Zien Anders Kijken heeft ze gevraagd om dit te organiseren. ,,Door de spellen en het blind tekenen kunnen mensen zelf ervaren hoe het is om blind te zijn.’’

Blindenstok

Maisa Santos ervaart het door geblindeerd met een blindenstok een parcours af te leggen. Haar dochtertje Claydi en een vriendinnetje dansen en springen om haar heen en roepen aanwijzingen. Als Santos bijna bij een pylon is, pakt Claydi deze lachend op en loopt ermee weg. ,,Apart om dit te ervaren’’, zegt Santos. ,,Claydi kreeg er een foldertje van op school. Ik wil dat ze deze ervaring meemaakt, zodat ze kan beleven hoe een blind persoon zich voelt en die beter kan begrijpen.’’

Behalve het zelf ervaren kunnen bezoekers ook naar de verhalen van gastsprekers luisteren. Een van hen is Tonny van Breukelen, die nieuwkomers met een visuele beperking helpt om in te burgeren. ,,De overheid stelt hen vrij van de inburgeringsplicht. Voor visueel beperkten vormt het niet kennen van de taal echter een extra drempel. Daarom streven wij ernaar dat ze taallessen krijgen. Als ze kunnen spreken en luisteren, zijn ze in staat om te participeren’’, is haar pleidooi.

Volledig scherm
Beleef je blind. © RV

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam