Volledig scherm
De Rotterdam. © ANP

Apetrots op Europa's beste gebouw De Rotterdam

RotterdamApetrots zijn ze in De Rotterdam. Want dit architectonische hoogstandje van de wereldberoemde architect Rem Koolhaas wordt niet alleen in Nederland gewaardeerd, maar valt nu ook internationaal in de prijzen. De robuuste wolkenkrabber aan de Nieuwe Maas is uitgeroepen tot Best Tall Building Europe, mét de kans om ook wereldwijd nummer één te worden.

Quote

Dit is geweldig voor de stad. We zien dat de architec­tuur in Rotterdam steeds meer internatio­na­le waardering krijgt

Vanessa Westbroek, woordvoerster De Rotterdam

De Council on Tall Buildings & Urban Habitat (CTBUH) in Chicago is zwaar onder de indruk van de 'blokkendoos', die op een steenworp afstand van de Erasmusbrug op de Wilhelminapier staat te pronken. 'Het is weliswaar het grootste gebouw van Nederland, maar zijn volume is opgedeeld in drie onderling verbonden torens, met verschillende functies,' zo wordt geoordeeld. Op 6 november zal blijken of het bijzondere complex  - met daarin onder meer woningen, een hotel, een restaurant en kantoren - ook 's wereld beste zal zijn.

De concurrentie is niet mals: The Edith Green-Wendell Wyatt Federal Building in Portland, USA, One Central Park in Sydney, Australië en Cayan Tower in Dubai dingen mee naar de hoofdprijs. Vorig jaar won The Shard in Londen deze gerenommeerde titel.  

Trots
Woordvoerster Vanessa Westbroek van De Rotterdam kan haar geluk niet op. 'We zijn heel trots, hartstikke blij,' luidt haar reactie. 'En kijk eens naar het rijtje gebouwen waar we tussen staan. Bovendien is dit geweldig voor de stad. We zien dat de architectuur in Rotterdam steeds meer internationale waardering krijgt.' 

Architectuurliefhebbers kijken al een poosje likkebaardend uit naar de toekomstige 'koopkathedraal' de Markthal aan de Binnenrotte. Eerder dit jaar werd in de Maasstad al het spraakmakende Rotterdam Centraal geopend, terwijl ook wooncomplex De Calypso en de Karel Doorman volop applaus oogsten. 'En dan krijgen we daar Het Timmerhuis nog bij,' zegt een woordvoerder van wethouder Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam, stedelijke ontwikkeling).  

Ook hij is in zijn nopjes met het succes van De Rotterdam. 'Het bewijst nog maar eens dat er in Nederland maar één architectuurstad is, en dat is Rotterdam.'

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat is volgens jou de beste plek voor de fanzone?

Wat is volgens jou de beste plek voor de fanzone?

  • Binnenrotte (44%)
  • Schouwburgplein (19%)
  • Willemsplein (5%)
  • Parkkade (6%)
  • Stationsplein (5%)
  • Kralingse Bos (21%)
2911 stemmen