Het Erasmus MC is als eerste aangesloten.
Volledig scherm
Het Erasmus MC is als eerste aangesloten. © ANP

App moet ervoor zorgen dat spoedeisende hulp bij drukte niet dicht hoeft

Elf ziekenhuizen, drie ambulancediensten en meldkamers kunnen straks in een app zien hoe druk het is op elke spoedeisende hulp in de regio. Ook staat in de app hoeveel bedden beschikbaar zijn om patiënten op te nemen. Dit moet voorkomen dat de spoedeisende hulp dicht moet omdat er geen plek meer is.

Nu gebeurt het regelmatig dat de eerste hulp noodgedwongen de deuren moet sluiten voor ambulances, omdat ze de stroom aan patiënten niet aankan of omdat de verpleegafdelingen helemaal vol liggen. Ambulances moeten dan het ‘teveel’ aan patiënten naar elders brengen, wat extra tijd kost.

Het Rotterdamse Erasmus MC is samen met het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht als eerste bij de app aangesloten. De andere ziekenhuizen, waaronder alle ziekenhuizen in de Rotterdamse regio maar ook in Zeeland en delen van Brabant, volgen een voor een. Bij elke nieuwe deelnemer wordt het effect groter, omdat de ziekenhuizen beter kunnen samenwerken. De app bestrijkt de hele regio Zuidwest-Nederland. 

Niet meer verhuizen

De drie ambulancediensten en meldkamers in die regio kunnen dankzij de app uit eigen beweging of op verzoek een ander ziekenhuis kiezen wanneer de patiënt in kwestie niet per se dáár hoeft te zijn. Dit voorkomt dat de patiënt voor een opname later toch naar elders moet omdat er geen plek is.

De ziekenhuizen kunnen dankzij een voorspellende functie piekdrukte zien aankomen. Ze kunnen dan extra personeel oproepen of tijdig om bijstand vragen bij een ziekenhuis dat het minder druk heeft. Het scheelt naar verwachting veel ambulanceritten en tijdrovende telefoontjes tussen ziekenhuizen onderling.

Annemarie van der Velden, medisch manager van de spoedeisende hulp in het Albert Schweitzer ziekenhuis: ,,In de oude situatie weten we pas hoe het er bij onze buren voor staat, als zij ons bellen. Dan staat het water hen meestal al aan de lippen. En als we zelf bellen omdat de nood bij ons hoog is, krijgen we soms eerst drie keer ‘nee’ te horen omdat het bij de ander net zo druk is.”

  1. Uitslaande brand zorgt voor zware schade aan woning in Capelle aan den IJssel, vuur pas na uren blussen uit

    Uitslaande brand zorgt voor zware schade aan woning in Capelle aan den IJssel, vuur pas na uren blussen uit

    In een woning aan de ’s-Gravenweg in Capelle aan den IJssel is vanmiddag rond 15.00 uur een grote, uitslaande brand uitgebroken. De vlammen sloegen lange tijd uit het rieten dak van de woning. De brandweer probeerde met man en macht het vuur te blussen. Pas rond 20.30 uur werd het sein brand meester gegeven. Momenteel worden er nog laatste werkzaamheden door de brandweer uitgevoerd. De woning is zwaar beschadigd.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam