Volledig scherm
De Essalam Moskee. © ANP

'Arabieren trekken zich terug uit Essalam Moskee'

De Arabische financier van de Essalam Moskee in Feijenoord, de grootste moskee van Nederland, trekt zich terug uit Rotterdam. De imam én de directeur zijn ontslagen en de geldkraan wordt volledig dichtgedraaid.

Dat zegt moskee-directeur Jacob van der Blom, zelf ook ontslagen. ,,De Maktoum Foundation stopt al zijn activiteiten in Rotterdam. Ze trekken hun handen er vanaf.’’

De Maktoum Foundation uit de Verenigde Arabische Emiraten geldt als de geldschieter van de grootste moskee van Nederland. De club heeft er zo’n 8 miljoen euro in de bouw gestoken en draagt maandelijks zo’n 40.000 euro bij aan exploitatiekosten. Na veel bouwproblemen is de moskee in 2010 opgeleverd.

Vanaf het begin was er argwaan over de buitenlandse inmenging; gevreesd werd dat Arabieren een strenge islam zouden bepleiten. Het botste al snel met de Marokkaanse moskeegangers, een conflict dat nog altijd voortduurt. De ‘Marokkanen’ vinden dat de ‘Arabieren’ hun moskee hebben gekaapt en dat ze geen invloed meer hebben. De rechtbank in Rotterdam gaf onlangs de moskeegangers deels gelijk, en oordeelde dat de Arabische bestuursleden nooit in het bestuur van de moskee hadden mogen komen.

,,De maat is voor de Arabieren vol’’, aldus Van der Blom. ,,De partijen worden nu weer verzocht om te overleggen. Na de zoveelste uitspraak hebben ze er geen zin meer in.’’ Hij heeft naar eigen zeggen contact gehad met Mirza Al Sayegh, de zaakgelastigde van de rijke sjeik Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum uit Dubai.

Alle acht medewerkers zijn ontslagen, onder wie Van der Blom en imam Azzedine Karrat. De imam benadrukt dat de moskee open blijft. ,,Ik ga door als vrijwilliger. Meer heb ik voorlopig niet te zeggen’’, laat hij weten.

Buitenlandse invloed

Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf heeft de ontwikkelingen in de moskee op de voet gevolgd. Zij spreekt van ‘goed nieuws’. ,,Het is goed dat buitenlandse invloed verdwijnt. Zo kunnen we een beter geïntegreerde moskee teruggeven aan de Rotterdammers. Het is niet goed dat moskeeën vanuit het buitenland worden bestuurd.’’

De moskeegangers, juridisch gezien de eigenaar van het pand, zullen nu zelf voor de kosten zullen moeten opdraaien. Hoe is nog volstrekt onduidelijk. Zondag komen de moskeebezoekers bij elkaar. Ook is onduidelijk of de Maktoum Foundation geld terugeist.

Advocaat Jules Debije, die Maktoum vertegenwoordigt, wil geen toelichting geven. Wel bevestigt hij dat de ontslagprocedure in gang is gezet.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam