Volledig scherm
Diederik Dam architect Zalmhaventoren. © AD

Architect overstag: na knallende ruzie wordt het topje van de Zalmhaventoren tóch aangepast

Het topje van de in aanbouw zijnde Zalmhaventoren in Rotterdam krijgt toch een ander aanzien. Na een knallend conflict met de Welstandscommissie gaan de ontwikkelaar en de architect alsnog het nieuwe ontwerp aanpassen. ,, We nemen de kritiek ter harte’’, zegt Edwin van Leeuwen namens de ontwikkelaars. ,,Hoe het eruit komt te zien weten we nog niet. We kijken naar alles; materiaal, kleur en vorm.’’

De toon is inmiddels gematigd. Twee weken geleden verliep de vergadering met de Welstandscommissie nog uiterst ongemakkelijk. Toen weigerde architect Diederik Dam pertinent zijn nieuwe ontwerp aan te passen. Het gaat om het bovenste bouwblok tussen het restaurant en de vlaggenmast van de 215 meter hoge woontoren. Deze ruimte voor technische apparatuur was in het eerste ontwerp van matglas, maar nu wordt voorgesteld om het te bouwen van roestvrijstaal.

De Welstandcommissie was niet akkoord (‘Wat is dit jammer Diederik’) en heeft een negatief advies afgegeven. Volgens Van Leeuwen is het begrijpelijk dat Dam in eerste instantie vasthield aan zijn ontwerp. ,,We hebben er veel tijd en energie in gestoken. Als er dan kritiek komt, is dat natuurlijk teleurstellend. Dan wordt er geen champagne ontkurkt, om het zo maar te zeggen. We pakken het professioneel op. We nemen de Welstandscommissie zeer serieus.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam