Volledig scherm
Bij de gietijzeren draaibrug in de vesting veroorzaken boten een waterhoos. © john de pater

Armada van visboten in haven Hellevoetsluis

Een armada van vijftig sportvisboten voer dinsdagavond luid toeterend door de haven van Hellevoetsluis. Tientallen mensen keken vanaf de kanten naar de spetterende aankomst van de deelnemers van de World Predator Classic (WPC).

De winnaar van WPC, het WK voor sportvissers, van vorig jaar gaat in de botenparade voorop. De sportvissers van vijftien verschillende nationaliteiten zwaaien er daarna op los naar het toegestroomde publiek. Vlak voor de gietijzeren draaibrug in de vesting veroorzaken de boten keer op keer een waterhoos, die over het publiek gaat. De toeschouwers springen telkens hard lachend weg. Burgemeester Milène Junius verricht even later de officiële opening, vanwege de vele internationale gasten in het Engels. ,,It’s great’’, zegt ze.

Het echtpaar Edwin (56) en Yvonne (34) van Kempe uit Dirksland geniet van al het moois én duurs dat onder hen voorbij vaart. ,,We vissen zelf ook, maar hebben hier echt de spullen niet voor om mee te doen.’’ Toch is materiaal niet doorslaggevend om de grootste roofvissen te vangen. ,,Het gaat om de vistechniek en dat je weet waar vis zit.’’

Hellevoetsluis is voor de vijfde keer de thuishaven van het evenement. Het toernooi begint vandaag en duurt tot en met zaterdag. De boten gaan drie dagen lang het Haringvliet op en in Hellevoetsluis is twee dagen lang Streetfishing met nog eens tweehonderd deelnemers.

Aantrekkingskracht

Iedere sportvisliefhebber weet dat het Haringvliet als viswater internationaal hoog genoteerd staat. ,,Ik ben hier zelfs pas komen wonen, omdat het dicht bij het water is’’, bekent Jeffrey. Omgekeerd heeft het WPC ook een aantrekkingskracht, weet Yvonne als secretaris van Hengelsportvereniging Het Voornse Kanaal. ,,Het trekt leden aan.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Voorne-Putten? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam