Volledig scherm
© Google Streetview

Arrestaties voor fraude bij imamschool in Rotterdam

De Islamitische Universiteit van Europa in Rotterdam is in opspraak vanwege een miljoenenfraude. De imamopleiding zou op slinkse wijze door de belastingdienst zijn gefinancierd. De lessen gaan door terwijl een deel van het bestuur in voorarrest zit.

Quote

We hebben nu niets te melden

Islamitische Universiteit van Europa

In het schoolgebouw aan de Statenweg, vlakbij het centrum van Rotterdam, is niemand van het bestuur aanwezig. In eerste instantie ontkennen de vrouwen bij de receptie vriendelijk maar resoluut de FIOD-inval en de aanhoudingen. Na aandringen verwijzen zij naar het persbericht van het Openbaar Ministerie. Daar laten zij het bij. Niemand anders is beschikbaar voor een reactie. ,,We hebben nu niets te melden.''

Het functioneel parket, het onderdeel van het Openbaar Ministerie dat zich toelegt op de bestrijding van complexe fraude, maakte vrijdag bekend dat drie bestuurders van een onderwijsstichting zijn opgepakt. Het drietal is verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte en fraude met giftenaftrek.

De drie zouden kwitanties hebben uitgegeven voor schenkingen aan de universiteit met daarop aanzienlijk hogere bedragen dan daadwerkelijk gegeven. Die kwitanties declareerden de schenkers bij de belastingdienst, waardoor ze veel meer geld terugkregen dan waar ze recht op hadden. Op die manier hebben vermoedelijk ongeveer 2.000 mensen voor zo'n 8.500.000 euro ten onrechte aan giftenaftrek geclaimd, stelt het functioneel parket.

Doorspitten
Of de universiteit zo de hele imam-opleiding via de fiscus heeft laten financieren, is onduidelijk. De FIOD is de administratie van de particuliere school nu aan het doorspitten. De opsporingsdienst van de belastingdienst vermoedt dat de betalingen voor de kwitanties niet of niet volledig verwerkt zijn.

Twee van de drie arrestanten zaten gisteren nog in voorarrest. Er is beslag gelegd op een huis, 87.000 euro contant geld, creditcards, bankrekeningen, sieraden en auto's.

De Islamitische Universiteit van Europa zegt in folders en op de website onderwijs te bieden op academisch niveau. In werkelijkheid heeft ze een hbo-accreditatie voor de master islamitische geestelijke verzorging. Omdat de Islamitische Universiteit (via de formele weg) geen overheidsgeld krijgt, heeft het ministerie van onderwijs weinig te zeggen over deze imamschool.
De Islamitische Universiteit Europa is in 2001 opgericht na onenigheid binnen de Islamitische Universiteit Rotterdam.

De ANBI-status van de universiteit, waardoor giften aan de school aftrekbaar waren, is ingetrokken door de belastingdienst. Met terugwerkende kracht zelfs tot en met 2008.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam