Peter van der Helm snapt de kritiek, maar ziet vooral voordelen van de trip naar Saoedi-Arabië.
Volledig scherm
PREMIUM
Peter van der Helm snapt de kritiek, maar ziet vooral voordelen van de trip naar Saoedi-Arabië. © Peter van der Helm

Artiesten die portret Saoedisch koningshuis spoten, verwerpen de bakken kritiek

De Rotterdamse graffiti-artiesten die in Saoedi-Arabië een 250 meter lange muurschildering maakten ter ere van het Saoedische koningshuis zijn geschrokken van de felle kritiek op hun trip. ,,Wij zijn geen politici. We zijn kunstenaars die een fucking vet avontuur hebben beleefd.’’

Het portret van de koning en prins van Saoedi-Arabië moest perfect lijken.
Volledig scherm
Het portret van de koning en prins van Saoedi-Arabië moest perfect lijken. © Tristan Lotten

‘Schaamteloos’. ‘Gesubsidieerde linksige hipsters en tuig dat voor de doekoes gaat’. Het is maar een kleine greep uit de reacties op de opdracht van vier Rotterdammers voor het ministerie van Media in Saoedi-Arabië. De artiesten maakten een enorme muurschildering langs één van de belangrijkste wegen van het land, ter ere van koning Salman en zijn zoon, de kroonprins. 

Maar weinig buitenlanders komen Saoedi-Arabië binnen en dus zag de Rotterdamse Tristan Lotten het als een unieke kans toen hij werd gevraagd voor de klus. Of hij met enkele andere Nederlandse artiesten naar Riyad kon komen tijdens de nationale feestdagen. Samen met graffiti-artiesten Peter van der Helm, Marco Versloot en Jarno Gnirrep vloog hij naar Saoedi-Arabië. In vijf dagen tijd beschilderden de mannen een muur van 250 meter lang en ongeveer 4 meter hoog. Onder meer met portretten van het Saoedische koningshuis. En dat leverde eenmaal terug in Nederland snoeiharde kritiek op. 

  1. Dit wil je zien: de Rotterdamse dansmarathon van 1983
    video

    Dit wil je zien: de Rotterdam­se dansmara­thon van 1983

    Het thuiszitten heeft ook positieve bij-effecten. Eindelijk tijd om al die oude foto’s en filmpjes te sorteren en op te knappen. De Rotterdamse amateurfilmer Theo Doeve is druk geweest met de restauratie van een oude film van de eerste grote dansmarathon in Rotterdam in 1983. ,,Om jullie wat op te vrolijken in deze moeilijke tijd’’, meldt hij bij een linkje naar YouTube waar hij de film online heeft gezet. Voor wie even wil vergeten en terug wil naar de tijd van beenwarmers, zweetbandjes, Fame, Opel Kadettjes en de stad van toen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam