Volledig scherm
De eerste bewoners van het asielzoekerscentrum in Rotterdam-Beverwaard zijn maandag 29 augustus 2016 gearriveerd. Ze komen allemaal uit Syrië. © AD

Asielzoekerscentrum in Beverwaard bijna vol

De stop op de instroom van mensen uit zogenoemde veilige landen, zoals Marokko, Algerije en Tunesië, heeft nog niet geleid tot minder bewoners in het asielzoekercentrum (azc) in de Rotterdamse Beverwaard. De opvang zit bijna aan zijn tax van 600 bewoners.

Het COA  (de organisatie die verantwoordelijk is voor de azc’s in Nederland) liet eind september de ‘bewonersstop’ van 400 asielzoekers voor deze locatie vallen en gaf toen aan dat het aantal bewoners slechts een klein beetje zou stijgen. Dat bleek toch sneller te gaan. In oktober, toen de stop op de instroom van mensen uit ‘veilige landen’ nog niet van kracht was, woonden in de opvang 549 vluchtelingen, onder wie 137 kinderen. Volgens een woordvoerster van het COA is dat aantal nog ongeveer hetzelfde. ,,We zitten bijna vol. De doorstroom is hoog: soms is een familie net vertrokken en komt de andere alweer aan.’’

Het is niet zo verwonderlijk dat de Rotterdamse maatregel niet heeft geleid tot minder asielzoekers in het azc. Omdat vluchtelingen uit veilige landen niet meer welkom zijn in de opvang, worden die bij andere azc’s ondergebracht en krijgt Rotterdam meer asielzoekers uit onveilige landen. 

Burgemeester Aboutaleb kondigde 30 oktober aan dat vluchtelingen uit veilige landen niet meer welkom zijn. Hij nam dit besluit niet omdat hij minder vluchtelingen in het azc wilde, maar vanwege een fiks aantal incidenten waarbij relatief vaak asielzoekers uit veilige landen waren betrokken. 

Overigens vormden de bewoners uit veilige landen maar een klein aandeel van de totale populatie. In het azc woonden vorige maand vluchtelingen van 44 verschillende nationaliteiten. Het gros kwam uit Syrië, gevolgd door Afghanistan, Eritrea, Irak en Iran. 

Het azc aan de Edo Bergsmaweg is oorspronkelijk gebouwd voor maximaal 600 asielzoekers, verspreid over 78 huisjes voor maximaal acht personen. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam