Volledig scherm
Behalve de pijlen is ook een opgestoken duim succesvol tegen spookfietsers. © Gemeente Rotterdam

Asofietsers Erasmusbrug buigen voor boegeroep en pijlen op de weg

'Boe' roepen en andere simpele maatregelen voorkomen dat fietsers tegen de richting in rijden, of het stoplicht negeren. Door verkeersborden, pijlen en teksten op het wegdek pasten spookfietsers hun ergerlijke gedrag aan, zo blijkt uit een studie.

Om spookrijders toch de juiste weghelft te laten kiezen, werd de Erasmusbrug in juni voorzien van pijlen, een opgestoken duim en de tekst 'Roep boe tegen spookfietsers'. Ook werd een speciaal verkeerslicht geplaatst dat aanfloept als een spookfietser nadert. De maatregelen zijn bedacht door gedragswetenschappers.

Dagelijks trappen 420 fietsers de Rotterdamse brug aan de verkeerde kant op en af. ,,Andere fietsers schrikken ervan en het is onveilig'', zegt wethouder Judith Bokhove (mobiliteit, GroenLinks). ,,Door 'boe' te roepen spreek je spookrijders hier op een goede manier op aan. Niet iedereen heeft door dat dat gedrag overlast veroorzaakt.''

25 dagen werd het gedag van fietsers bestudeerd. 'Boe' roepen tegen spookfietsers blijkt effectief te zijn, constateren de onderzoekers. Door de maatregelen op de Erasmusbrug nam het aantal spookfietsers af met vijftig per dag.

Aanleiding voor de maatregelen is de jaarlijkse enquête van de gemeente over fietsen. Uit die peiling blijkt dat Rotterdam van fietsers het rapportcijfer 7 krijgt. Om dat cijfer op te krikken, wil de gemeente ergernissen aanpakken.

Rood

Een andere irritatie is door rood fietsen. Niet wachten op groen is niet alleen ergerlijk, maar ook gevaarlijk, vindt de gemeente.

Quote

Door 'boe' te roepen spreek je spookrij­ders op een goede manier aan

wethouder Judith Bokhove

Om deze 'roodfietsers' op te voeden, vond in juni een experiment plaats op het Eendrachtsplein. Bij dit kruispunt in het centrum van Rotterdam rijdt bijna een kwart van de fietsers door rood, omdat de tweewielers de risico's onderschatten, zich vervelen of andere fietsers achterna rijden.

Bij de verkeerslichten werden om en om twee borden geplaatst. Op de eerste stond de tekst; 'Ook jij kan geschept worden door een auto. Dat bepaal je zelf. Wacht op groen.' Op het andere bord; 'Veruit de meeste Rotterdammers stoppen voor rood. Jij ook? Wacht op groen.' Onderzoekers observeerden vervolgens vier dagen lang het gedrag van 2.625 fietsers.

Het resultaat bleek spectaculair. ,,Het aantal mensen dat door rood fietste, nam bij beide borden met bijna de helft af. Een heel mooi resultaat'', zegt Bokhove. ,,Als je dit gedrag op deze manier kunt terugdringen, is dat erg aantrekkelijk.''

Ook Bokhove merkte dat ze haar gedrag aanpaste. ,,Ik moet nog wel eens wennen om te stoppen voor rood, maar toen dit bord er hing, heb ik dat wel gedaan.'' De gemeente wil de maatregel toepassen bij andere gevaarlijke kruispunten.

Dit najaar vinden nieuwe experimenten plaats. Met kleine aanpassingen hoopt de gemeente fietsers te kunnen verleiden hun telefoon in hun tas te laten en te zorgen voor goede verlichting. De inhoud van deze experimenten zijn nog geheim om het gedrag van fietsers vooraf niet te beïnvloeden.

Bekijk ook hoe fietsers eerder vrij baan hadden op de Erasmusbrug:

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6148 stemmen