Volledig scherm
Wilders, hier tijdens zijn bezoek aan Spijkenisse, verbiedt aspirant-raadsleden van de PVV in Nissswaard met de pers te praten. © ANP

Aspirant-raadsleden PVV moeten kaken stijf op elkaar houden van Wilders

De PVV traint een groep geselecteerde kandidaten voor het raadslidmaatschap in Nissewaard. De partij van Geert Wilders wil op woensdag 21 maart voor het eerst meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in de tweede gemeente van het Rijnmondgebied. De uitgekozen inwoners van Spijkenisse en omliggende plaatsen mogen beslist niet met de media praten.

Eén van de kandidaat-raadsleden zegt dat hem een zwijgplicht is opgelegd. ,,Als we met de media praten, is de kans levensgroot dat de partij niet met ons verder wil.’’ De inwoners met PVV-sympathieën worden afzonderlijk van elkaar getraind. ,,Wij kennen elkaar niet. Daarom weet ik ook niet hoe groot de groep is. Mij is verteld dat het er behoorlijk wat zijn’’, zegt de Spijkenisser.

De PVV heeft nadrukkelijk gevolgd hoe mensen zich over de partij en zijn denkbeelden hebben uitgelaten in de media en op sociale media, vertelt hij. Zo is een aantal inwoners na het zien en horen van hun teksten benaderd of ze zich verkiesbaar zouden willen stellen en een training willen volgen. Tenminste één persoon heeft daaraan gehoor gegeven, weet de Spijkenisser.

Mogelijk komen daar nog meer bij, want deze week plaatsten drie inwoners zich nadrukkelijk in de schijnwerpers. Ze boden onder het toeziend oog van journalisten en fotografen de gemeente Nissewaard een Nederlandse vlag aan voor in de raadszaal, om hun trots op ons land uit te dragen. Deze actie volgde op het uitblijven van steun voor het voorstel van de ChristenUnie/SGP om onze nationale driekleur in de raadszaal in Spijkenisse op te hangen. De mannen ontkenden PVV’ers te zijn, maar één van hen sloot niet uit dat dat kan veranderen.

,,We weten niet welke plek we op de lijst krijgen. Dat wordt van bovenaf bepaald’’, zegt de PVV’er die enige openheid geeft. Een provinciaal bestuurder bemoeit zich met de Zuid-Hollandse kandidaten, beoordeelt nadrukkelijk of ze geschikt zijn maar Geert Wilders heeft de beslissende stem. Hij kan volgens de Spijkenisser PVV’er te allen tijde beslissen dat de ploeg niet goed genoeg is om een gooi naar raadszetels in Nissewaard te doen.

Quote

We weten niet welke plek we op de lijst krijgen. Dat wordt van bovenaf bepaald.

Aspirant PVV-raadslid Nissewaard

Opvallend is dat Kamerlid en Wilders’ beste vriend Barry Madlener geen idee heeft of de PVV meedoet in Nissewaard. ,,Daar hebben we niet over gesproken.’’

Fractievoorzitter Mia Sliwinski van Forza! (dat twee van de 37 zetels in de raad van Nissewaard bezet) wordt al een tijd gelinkt aan de PVV. Zij ontkent nadrukkelijk voor die partij te willen uitkomen. ,,Ik heb zelf een sterke ploeg’’, zegt ze. Naar haar zeggen wordt Sliwinski regelmatig benaderd door inwoners die vragen of de PVV mee gaat doen aan de verkiezingen. ,,Die mensen zijn de leidende partij ONS beu. En het maakt ze echt niet uit wie er voor de PVV in de raad komt, als die partij maar meedoet.’’ ONS, dat 13 zetels heeft, sloot eerder niet uit dat de PVV net zo groot kan worden als zij.

In Spijkenisse trok de partij van Wilders een aantal keren procentueel de meeste kiezers bij Kamer- en provinciale verkiezingen. De partijleider noemt Spijkenisse zijn hometown en begon er diverse keren zijn verkiezingstournee. Dat zorgde bijna elke keer voor een volksoploop, maar ook demonstraties van tegenstanders van zijn denkbeelden.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam