Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Autismecentrum lekt 450 mailadressen: ‘Excuses voor menselijke fout’

Sarr Autisme Rotterdam heeft vanmorgen per ongeluk een mail over de aanstaande verhuizing verstuurd waarbij het e-mailadres van alle 450 ontvangers te zien was. Dit datalek is door het centrum gemeld aan de Autoriteit Persoonsgegevens. ,,We hebben ook alle ontvangers direct een mail gestuurd met onze excuses.’’

Juist omdat het centrum, dat onder de Parnassia Groep valt, in de zorg werkt, zijn we ‘extra strikt met privacy’, aldus een woordvoerder. ,,Daarom is het extra treurig dat dit is gebeurd.’’ De mail over de verhuizing werd verstuurd aan ‘relaties’. Het autismecentrum kan vanwege privacywetgeving niet bevestigen dat onder de geadresseerden patiënten zijn, maar dat is vermoedelijk wel zo.

Quote

De e-mailadres­sen zijn door een menselijke fout op de verkeerde plek gezet

Sarr Autisme Rotterdam

,,De e-mailadressen zijn door een menselijke fout op de verkeerde plek gezet. Een betrokkene heeft dat direct gezien en heeft getracht de mail terug te halen. Daarna hebben we iedereen geïnformeerd’’, is de uitleg. ,,Het waren geen medische gegevens die zijn verstuurd, alleen een mail over de verhuizing.’’

Vanaf nu geldt het vierogenprincipe, wat betekent dat er altijd een tweede collega moet meekijken bij het versturen van mails aan een grotere groep. 

Privacygevoelige informatie 

Er zijn vorig jaar 20.881 datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat 450 mailadressen zijn rondgestuurd, maakt het lek van het autismecentrum tot een van de grotere lekken.

Er zijn meerdere datalekken geweest in de Rotterdamse regio. Bij het Erasmus MC ging het verleden jaar bijvoorbeeld op dezelfde manier fout bij het versturen van een nieuwsbrief aan met hiv besmette patiënten. Per ongeluk zette een medewerker alle mailadressen in het vak ‘aan’ in plaats van het vak ‘bcc’, waardoor iedereen de lijst kon zien.

Een jaar eerder waren op de website van de gemeente Capelle aan den IJssel documenten te zien waar privacygevoelige informatie in stond. Adressen, BSN-nummers, telefoonnummers en e-mailadressen waren voor iedereen zichtbaar. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

  • Wow, dit is te gek! (68%)
  • Is dit alles...? Valt een beetje tegen (17%)
  • Het heeft inderdaad veel weg van de Kuip (15%)
28730 stemmen