Volledig scherm
Het kunstwerk Qwertz. © AD

Auto ramt kunstwerk Eendrachtsweg na achtervolging

Een auto is vanmiddag na een achtervolging tegen het kunstwerk Qwertz op de Eendrachtsweg in Rotterdam gebotst. Het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) gaat de schade opnemen en bekijken hoe dit hersteld kan worden. 

De politie kreeg de auto op het Vasteland in het vizier De bestuurder negeerde een stopteken en reed vervolgens snel de trambaan op. Maar daar stond het verkeer stil. Toen de automobilist probeerde te vluchten,  reed hij  de trambaan weer op. Daar ging het mis en de auto knalde tegen het werk van kunstenaar Franz West op. 

De bestuurder bleek nog enkele dagen te moeten zitten. Ook kan hij een rekening verwachten van de herstelkosten van het kunstwerk. 

Aluminium


De vijf delen waaruit het kunstwerk van Franz West bestaat, zijn gemaakt uit een kern die is omwikkeld met stukken aluminium die aan elkaar zijn gelast. Het zijn een soort langwerpige ‘worsten’ in verschillende pastelkleuren. Het kunstwerk ligt sinds 2001 aan de Westersingel. De auto lijkt vooral tegen het lichtroze deel te zijn gebotst. 

Volgens Sannetje van Haarst van het CBK is Qwertz ‘een complex kunstwerk’. ,,Het wordt met enige regelmaat opgelapt. Een expert moet langskomen om te kijken hoe de schade het beste hersteld kan worden.’’

Van Haarst noemt het kunstwerk ‘hartstikke bijzonder’. ,,Het is heel populair onder voorbijgangers. Het wordt intensief gebruikt om op te zitten.’’ 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam