Volledig scherm
© AD/Sybren Terpstra

Automobilist kan checken of hij Rotterdam nog in mag

Automobilisten in Rotterdam kunnen vanaf donderdagmiddag bij de Erasmusbrug checken of hun auto op 1 januari 2016 nog welkom is in een groot deel van Rotterdam. Verkeerswethouder Pex Langenberg onthulde donderdagmiddag het eerste zogeheten Kenteken-checkpoint. Dit digitale bord laat passerende automobilisten zien of hun voertuig voldoet aan de door Rotterdam gestelde milieunormen.

In Utrecht kunnen automobilisten ook checken of hun auto de stad nog in mag.
Volledig scherm
In Utrecht kunnen automobilisten ook checken of hun auto de stad nog in mag. © anp

De wethouder geeft hiermee ook het startsein voor de campagne Gezondere Lucht. Langenberg: ,,We hebben gemerkt dat de komst van de milieuzone leeft bij mensen. Niet alleen bewoners, maar ook ondernemers en bezoekers van de stad hebben vragen of zorgen, dat begrijpen we. Daarom starten we nu met deze campagne, om mensen duidelijk te informeren over wat de milieuzone voor hen betekent en om antwoord te geven op de vraag wat men kan doen."

Schoner
Om de lucht in Rotterdam schoner te krijgen stelt Rotterdam vanaf 1 januari 2016 een milieuzone in voor personen-, bestel- en vrachtauto's. Doel is om over drie jaar 40 procent minder roetuitstoot door verkeer te hebben. Auto's die het meeste roet uitstoten, mogen de milieuzone daarom niet meer in. Het gaat om personen- en bestelauto's op diesel van vóór 1 januari 2001, en op benzine of lpg van vóór 1 juli 1992. Vrachtauto's met Euroklasse Euro-III of lager zijn ook niet meer welkom. Voor oldtimers van minimaal 40 jaar oud wordt een uitzondering gemaakt. 

Eigenaren van een vervuilende auto of bestelbus kunnen twaalf keer per jaar een dagontheffing  aanvragen. Ook ondernemers die failliet dreigen te gaan kunnen langdurige ontheffingen aanvragen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam