Volledig scherm
PREMIUM
In het Avonturenbos in de Johannapolder kan worden geklauterd en geklommen. © VICTOR VAN BREUKELEN

Avontuur langs de Oude Maas

Na een halve eeuw is het recreatiegebied Johannapolder langs de Oude Maas bij Rhoon op de schop gegaan. Over een paar maanden kunnen de 188.000 recreanten er aangenaam verpozen en dwalen door nieuwe, avontuurlijke natuur langs de oevers van de rivier.

Quote

En nu is het na een kleine vijftig jaar hoog tijd om aan de Johannapol­der een kwaliteits­im­puls te geven

Nelleke den Boom

Zandkleurige, kronkelige wandelpaden verdwijnen in het groene loof. Op de wandel- en fietspromenade over de kruin van de dijk passeert een fietser een hardloper. Het strakke lint van zwart asfalt dat later nog wordt beschilderd met witte wilgentakken, eindigt bij het uitkijkpunt langs de Oude Maas. Een tweemaster doemt op in de verte, een schip vol containers passeert. De Otter, het veerpontje dat af- en aanvaart naar Oud-Beijerland, meert aan. Zie hier de metamorfose die het halve eeuw oude recreatiegebied Johannapolder langs de Oude Maas op dit moment ondergaat.

Het oogt nu nog wat kaal. 'Versleten' bomen zijn gekapt, nieuwe besteld. Evenals de bankjes langs de rivieroever en de led-lampen, die deze winter nog boven de wandel- en fietspromenade zullen stralen. Bordjes wijzen straks de weg naar het Klimbos, naar de 'zwerfpaden' door de struinnatuur even verderop, naar het speelpark op de grasvelden van het inmiddels verlaten buitenzwembad. Eén van de twee met gras ingezaaide parkeerterreinen is geschikt voor evenementen, drie keer per jaar, en niet meer dan 3500 bezoekers.

Als het had gekund, zou Johanna Gerarduba Diderica van Nievaart deze maanden ongetwijfeld vol trots de metamorfose volgen van het naar haar vernoemde 200 hectare tellende poldertje. Johanna was getrouwd met Pieter de Heere, de Vrijheer van de Albrandswaard, die in 1804 een dijk om het buitendijkse wilgenvloedbos legde. Later zouden de jongens uit het dorp er nog voetballen, kwam er in de Johannapolder overtollig en niet altijd even schoon slib uit de havens terecht en kreeg de polder in 1970 de bestemming recreatiegebied.

,,En nu is het na een kleine vijftig jaar hoog tijd om aan de Johannapolder een kwaliteitsimpuls te geven,'' verklaart programmaleider Nelleke den Boon van terreinbeheerder Staatsbosbeheer de ingrijpende en door het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde en provincie Zuid-Holland betaalde renovatie. De kosten: 1,8 miljoen euro. Eind dit jaar gaan er nog bomen tegen de vlakte. 'Slechte' bomen als populieren die toch al op omvallen stonden. Essen, die waren aangetast door de venijnige essentakziekte. Een mooie kans om bomen van de vroegere getijdennatuur terug te krijgen: eiken, de meidoorn, lijsterbes. Projectleider Kees Opstal: ,,En er komen houtwallen van snoeihout. Ideale plekken voor insecten, voor vogels als de groene en bonte specht, voor egels, padden en salamanders.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6464 stemmen