Volledig scherm
Van links naar rechts: Jasmijn Lodder met Bo, Emily Struik met Rick en Janienke Keizer met Nore nemen een kijkje op de prematurendag in het Maasstad Ziekenhuis. © Jan de Groen

Baby's kijken nieuwsgierig naar couveuses waar ze eigenlijk nog maar net uit zijn

Ouders van vroeggeboren kindjes keerden zondag, op Wereld Prematurendag, terug naar het Maasstad Ziekenhuis voor een weerzien met artsen en verpleegkundigen.

Ze zijn nog geen jaar oud en kijken nieuwsgierig naar de couveuses waar ze nog niet zo lang geleden zelf inlagen. Rick, Nore en Bo zijn alle drie te vroeggeboren en kwamen op de neonatologieafdeling van het Maasstad Ziekenhuis terecht. ,,Bij mij zagen ze na twintig weken zwangerschap al dat er iets niet goed was. Zeven weken later lag ik in het ziekenhuis" zegt Emily Struik. Daar heeft ze Jasmijn Lodder uit Ouddorp ontmoet die werd opgenomen met een zwangerschapsvergiftiging. Ook Janienke Keizer belandde in het ziekenhuis toen haar dochter te vroeg werd geboren. Op de afdeling met couveuses troffen de drie vrouwen elkaar. ,,Nore lag tussen Rick en Bo in." 

In het ziekenhuis zochten de drie elkaar op en hadden ze veel steun aan elkaar. ,,Je trekt elkaar er doorheen" zegt Lodder. Toch zien de vriendinnen elkaar niet veel. ,,We praten wel via Instagram en Facebook", zegt Keizer die uit Ridderkerk komt.

Quote

Je trekt elkaar er doorheen

Jasmijn Lodder

De actie van het Maasstad Ziekenhuis biedt uitkomst. ,,Je ziet de andere ouders en de mensen die voor jouw kindje hebben gezorgd", zegt Struik. Volgens Keizer 'sluit je ook een periode af met deze dag.'

Op Wereld Prematurendag wil het Maasstad de te vroeggeboren kinderen en hun ouders 'een hart onder de riem steken'. ,,Het is eigenlijk een uit de hand gelopen actie", zegt Hanneke Roskam, verpleegkundige op de afdeling. Zij en haar collega Bianca van den Brink kregen vaak de vraag van ouders of er een terugkomdag kwam. 

Vandaag kunnen ouders met de medische staf in gesprek en vertellen hoe het nu met hun en de kinderen gaat. Ook de kinderen die in het voormalige Sint Clara Ziekenhuis en Zuiderziekenhuis zijn geboren, komen langs. ,,We hoopten op dertig ouders, maar na de derde dag hadden al honderd mensen zich aangemeld."

Roskam kijkt vooral uit naar een tweeling die op de afdeling lag toen zij destijds zelf zwanger was van een tweeling. ,,Je krijgt toch een band. Ik heb wel even contact gehouden, maar dat verwatert weer. Ik ben heel benieuwd hoe het nu met ze gaat."

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam