Volledig scherm
© Privéfoto

Banen weg bij IJsselland en Havenziekenhuis door fusie

Bij de beoogde fusie tussen het Havenziekenhuis in Rotterdam en  het Capelse IJsselland Ziekenhuis zullen banen verdwijnen. Hoeveel is nog niet bekend. Het samengaan zou begin 2018 rond moeten zijn.

Quote

Er moeten banen weg, maar we weten nu nog niet hoeveel

Peter Draaisma, bestuurder IJsselland-ziekenhuis

Bestuurder Peter Draaisma van het IJsselland-ziekenhuis erkende vandaag dat een sanering onder het personeel onvermijdelijk zal zijn. ,,Er moeten banen weg, maar we weten nu nog niet hoeveel. Bovendien komt er later weer werkgelegenheid voor terug.''

Hij beklemtoont dat met deze fusie een zwaardere ingreep kan worden voorkomen. ,,Er komt een bredere basis en dat geeft meer financiële armslag.'' Die is nodig voor nieuwe investeringen, onder meer op het gebied van ict. Verder is een investering in het gebouw van het Havenziekenhuis noodzakelijk, stipt directeur Saskia Baas aan.

2018
Bestuurders van het Erasmus MC (moeder van het Havenziekenhuis in Rotterdam), het Havenziekenhuis en het Capelse IJsselland Ziekenhuis maakten maandag bekend dat de fusie tussen het Havenziekenhuis en het IJsselland begin 2018 rond moet zijn. 

De gesprekken tussen het Havenziekenhuis (750 werknemers en 130 bedden) en het grotere IJsselland Ziekenhuis (1300 personeelsleden, 320 bedden) lopen sinds december 2015. ,,We hebben eerder gesproken met het Sint Franciscus, maar dat is niet rond gekomen'', lichtte IJsselland-bestuurder Peter Draaisma toe. ,,In april 2015 zijn wij met Erasmus MC in gesprek geraakt over een partnerschap. Eind 2015 is ook het Havenziekenhuis aangesloten bij deze verkenning.''

Volledig scherm
© ANP

Volgens topman Ernst Kuipers van het Erasmus MC wordt met de fusie ingespeeld op de veranderende zorg waarbij ziekenhuizen te maken krijgen met kostenbesparingen. De drie instellingen gaan er vanuit dat de 'goede zorg' aan de patiënten in Rotterdam en Capelle aan den IJssel en omgeving gewaarborgd kan blijven. 

Zo is het IJsselland sterk in de zogenoemde basiszorg en biedt het op het gebied van maag-, darm- en levergeneeskunde 'topklinische' zorg. Met de steun van het Erasmus MC als partner kan die positie gehandhaafd blijven, aldus Draaisma.

Minder bedden
Het Erasmus MC (13.000 werknemers, 1221 bedden) zal in de toekomst over minder bedden beschikken en gaat zich meer toeleggen op de complexe zorg. Daarvoor moet de basiszorg worden afgestoten. Het partnerschap leidt wel tot meer onderzoeksmogelijkheden een betere samenwerking op het gebied van opleidingen.

De drie ziekenhuizen gaan er van uit dat de vestigingen van het Havenziekenhuis (Maasboulevard Rotterdam) en het IJsselland-ziekenhuis in Capelle aan den IJssel blijven bestaan.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam