Volledig scherm
Het Oogziekenhuis in Rotterdam. © ANP

Bange kinderen kunnen Oogziekenhuis nu eerst digitaal bezoeken

Bij wijze van proef biedt het Oogziekenhuis in Rotterdam de mogelijkheid aan patiëntjes tussen 7 en 14 jaar om het ziekenhuis digitaal te bezoeken voorafgaand aan de eerste afspraak. Uit recent onderzoek in samenwerking met de Erasmus Universiteit blijkt dat angst bij kinderen hierdoor aantoonbaar vermindert.

Veel kinderen vinden het spannend om het ziekenhuis te bezoeken. Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft daarom de kinderafdeling (KinderOOGcentrum) en een groot deel van de begane grond van het ziekenhuis door middel van een innovatieve 3D-techniek digitaal in kaart gebracht.

Via de smartphone, tablet, computer of VR-bril kunnen kinderen voorafgaand aan de eerste afspraak bij het ziekenhuis digitaal rondlopen over de afdeling, plaatsnemen achter de balie en een kijkje nemen in alle spreekkamers. Op deze manier raken de kinderen vertrouwd met het ziekenhuis vanuit hun eigen veilige omgeving.

Uit recent onderzoek, genaamd OOGenBLIK, onder patiëntjes van het KinderOOGcentrum blijkt dat kinderen, na het brengen van een digitaal bezoek aan het ziekenhuis minder angst ervaren in aanloop naar hun afspraak. Het merendeel van de patiëntjes gaf ook aan zich rustiger te voelen tijdens het werkelijke ziekenhuisbezoek.

In verband met de positieve onderzoeksresultaten bekijkt het ziekenhuis de mogelijkheden om ook andere delen van het ziekenhuis in kaart brengen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de operatiekamers en om andere poliklinieken (voor volwassenen) binnen het ziekenhuis.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam