Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Barendrecht krijgt eind september een Cruyff Court

Bijna 34 jaar geleden speelde Johan Cruijff als middenvelder van de latere landskampioen Feyenoord op sportpark De Bongerd tegen Barendrecht. Op woensdag 27 september keert de naam van de vorig jaar overleden voetbalicoon definitief terug in de gemeente ten zuiden van Rotterdam. Op Campus Lagewei in de gelijknamige wijk komt een Cruyff Court.

Wie de officiële opening komt verrichten, is nog niet bekend, meldt de gemeente Barendrecht, die heeft bijgedragen aan de komst van het veld bij scholengemeenschap Calvijn Groene Hart en jongerencentrum Blok 0180. Het geld ging onder meer naar de aankleding van het terrein, zoals de verharding van het complex, de tegels, het hekwerk en de prullenbakken.

De eerste plannen voor de komst van een Cruijff Court dateren al van 2014. Een groep jongeren uit de wijk Carnisselande wilden een dergelijk veld en stelden een burgerinitiatief op met bijna 300 handtekeningen.

Er waren drie plekken in Carnisselande in beeld, waaronder Vrijenburg. Uiteindelijk viel de keuze op Lagewei. In de plannen zitten ook nog een calisthenicsparcours en jeu de boulesbaan. Met de aanleg is bijna anderhalve ton euro gemoeid geweest.

De felbegeerde sportplek is er gekomen dankzij de steun van talloze organisaties, zoals de Johan Cruyff Foundation, het project Buurtcoaches, maar ook de voetbalclubs Feyenoord en BVV Barendrecht, scholen, kinderopvang bewoners en de wijkagent Lagewei.