Volledig scherm
Besturen van basisscholen in de regio Rijnmond moeten samen dik 4,2 miljoen euro budget voor onderwijsachterstanden terugbetalen aan het Rijk.

Basisscholen moeten miljoenen aan achterstandsgeld terugbetalen

Veertien schoolbesturen in de regio Rijnmond hebben onterecht grote bedragen ontvangen om vermeende achterstandsleerlingen mee te helpen. Zij moeten samen dik 4,2 miljoen euro terugbetalen aan het Rijk.

Besturen van basisscholen hebben jarenlang fouten gemaakt bij de aanvraag van extra budget voor zogeheten ‘gewichtenleerlingen’. Zij vulden op formulieren bijvoorbeeld het verkeerde opleidingsniveau van ouders in, omdat hun diploma niet te controleren was of omdat de taalachterstand groot was. De fouten kwamen aan het licht tijdens grondige controles van het Ministerie van Onderwijs, dat nu het onterecht uitgekeerde geld terugvordert.

Quote

Per saldo kunnen wij daardoor minder doen voor kinderen dan wij nodig vinden

Arno Schippers

Dit levert forse rekeningen op. Zo moet Acis in de Hoeksche Waard 18.000 euro terugbetalen, en Kind en Onderwijs in Rotterdam zelfs 1,2 miljoen. Primo Schiedam moet bijna een half miljoen euro terugstorten, Blick op Onderwijs in Capelle ongeveer 50.000 en Un1Ek Onderwijs in Vlaardingen 2,5 ton. ,,Dat doet wel pijn”, zegt Arno Schippers van dat laatste bestuur. ,,Het teruggevorderde geld moeten wij in de komende jaren weer ‘terugverdienen’. Per saldo kunnen wij daardoor minder doen voor kinderen dan wij nodig vinden.”

Onaangename verrassing

Omdat scholen al jarenlang bezwaar maken tegen de terugvordering – soms met succes – hebben de meeste scholen het terug te betalen geld al gereserveerd. Het Rotterdamse Kind en Onderwijs en het Schiedamse schoolbestuur Siko kregen echter vorige week een onaangename verrassing.

Zij namen in 2016 scholen over van de omgevallen koepel ‘5 maal O’, maar moeten nu onverwachts het geld voor achterstandsleerlingen terugbetalen dat die scholen ruim vóór die overname onterecht ontvingen. ,,Wij hebben al ruim acht ton betaald om te voorkomen dat de 5 maal O-scholen failliet zouden gaan en kinderen van school moesten. Deze irreële terugvordering leert mij bijna af om de maatschappij een dienst te bewijzen”, zegt Rolf van den Berg van Kind en Onderwijs, die nu weer bijna 8 ton moet ophoesten voor de door hem geredde scholen. ,,De termijn om bezwaar te maken is al verlopen maar wij leggen ons hier niet bij neer. Want als we dit echt moeten betalen, moeten mijn dertig scholen al snel een halve fulltime-baan per school inleveren om dit op te brengen.”

Rompslomp

Één lichtpuntje is dat de kans op fouten bij de aanvraag van extra budget voor achterstandsleerlingen binnenkort drastisch slinkt. Door een nieuwe rekenmethode hoeven scholen niet langer zelf alle gegevens over leerlingen en hun ouders aan te leveren. Voortaan berekent het CBS de omvang van een leerachterstand bij een kind en geeft dit door het ministerie. ,,Heel fijn, want daarmee komt een einde aan deze administratieve rompslomp”, zegt een woordvoerder van het Rotterdamse schoolbestuur BOOR, dat bijna 930.00 euro moet terugbetalen.

Bekijk hier hoeveel het bestuur van de basisschool van uw kinderen moet terugbetalen. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam