Volledig scherm
Beau van Ervens Dorens en Sven de Langen zetten het Rotterdam Project voort. © Sanne Donders

Beau maakt belofte waar en helpt Rotterdam meer daklozen te helpen

Beau van Erven Dorens maakte vanmiddag zijn belofte waar: De programmamaker kwam naar Rotterdam om te helpen om zijn Rotterdam Project een vervolg te geven zodat meer daklozen extra hulp krijgen.

Van Erven Dorens beloofde verleden week tijdens het 010Debat van de Stichting Lokaal en het AD Rotterdams Dagblad de Rotterdamse daklozen niet los te laten. Vanmiddag ging de programmamaker langs bij de Rotterdamse wethouder Sven de Langen (zorg, CDA).

De Langen stelde aan de vooravond van het debat, dat hij de hulp aan Rotterdamse daklozen in de geest van tv-kijkcijferhit wil voortzetten. Hiervoor zoekt de gemeente de financiële hulp van fondsen en het bedrijfsleven, zodat daklozen in korte tijd veel hulp kunnen krijgen.

Van Erven Dorens beloofde met hem de boer op te gaan. ,,En als ik help om geld binnen te halen, dan wil ik ook mede bepalen waar het heen gaat.’’ Teleurgesteld was hij dat na het programma in Amsterdam niets veranderde. ,,Ik voel hier dat iedereen wil proberen er echt iets van te maken.’’

10.000 euro

Vanmiddag bespraken de twee hoe nu verder. De Rotterdamse wethouder stelde eerder al dat hij niet iedere dakloze een bankrekening met 10.000 euro geven, zoals Beau van Erven Dorens in zijn RTL-programma wel deed. Maar Patrick, een van de vijf deelnemers, stelt dat die 10.000 euro voor hem ook niet het wondermiddel was. Dat was vooral de aandacht: ,,Als mensen om je geven, dan kun je jezelf niet meer kapotmaken.’’

De Rotterdamse wethouder Sven de Langen wil ‘op experimentele basis’ wel andere lessen trekken uit Het Rotterdam Project: ,,Bijvoorbeeld bepaalde daklozen snel voor een huis zorgen en dan een keuzebudget geven. En in een hele korte periode veel hulp bieden.’’ Ook het netwerk rondom de dakloze is belangrijk, zo is het besef.

Tegelijkertijd verandert de nachtopvang: Geen slaapzalen meer maar slaapkamers, zodat daklozen sneller tot rust komen en aan hun toekomst kunnen werken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam