Volledig scherm
Burgemeester Aboutaleb © ANP

Bedreiger Aboutaleb moet naar inrichting

De 43-jarige D. S. uit het Zeeuwse Sint Maartensdijk die de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb bedreigde, is volledig ontoerekeningsvatbaar en moet een jaar worden opgenomen in een psychiatrische inrichting. De rechtbank in Middelburg heeft dat vandaag beslist.

Het vonnis was overeenkomstig de eis. De rechtbank achtte bewezen dat S. in de eerste drie weken van januari dit jaar Aboutaleb heeft bedreigd.

Dit incident staat los van de doodsbedreiging die Aboutaleb ontving na het Pegida-debat. De burgemeester moest toen uitleggen waarom hij een demonstratie bij een moskee in de wijk Charlois wilde toestaan. Uiteindelijk verliet Aboutaleb uit veiligheidsoverwegingen voortijdig het stadhuis omdat de bedreigingen zeer serieus werden genomen.

Paranoïde

De situatie rond S. was heel anders. Hij leed aan wanen en schizofrenie, was paranoïde en had psychoses. Hij werd begeleid door de hulpverleners van het Leger des Heils en tegen een van hen vertelde hij wat er allemaal fout was in de wereld en wat hij allemaal uit frustratie daarover op sociale media had gezet. Zoals dat hij naar Aboutaleb zou gaan, hem iets zou aandoen en vervolgens zelfmoord zou plegen. Of zichzelf zou opblazen in een moskee.

Met de bedoeling dat hier een crisisinterventie moest plaatsvinden, vertelde zijn begeleider dit in het teamoverleg. Zij manager raadde hem aan dit met de wijkagent te bespreken. Het gevolg was dat S. werd opgepakt, aangemerkt als iemand die aan het radicaliseren was geslagen en beschuldigd - en nu dus ook veroordeeld - werd van ‘een bedreiging met terroristische misdrijf’.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam