Volledig scherm
De locatie tussen Central Post en het station waar gebouwd mag worden. © Jan de Groen

Bedrijven uit Rotterdam geweerd uit megatorens

De gemeente wil voorkomen dat alleen Rotterdamse bedrijven de nieuwe megatorens naast het Centraal Station gaan huren. Om te voorkomen dat elders in de stad kantoren leeg komen te staan, broedt ze op maatregelen.

Vorige week werd bekend dat er, na jaren van stilstand, weer mogelijkheden zijn voor grootschalige kantoorbouw in het Rotterdamse stadscentrum. De gemeente doet twee prominente plekken vlak naast het Centraal Station in de verkoop. Daar kunnen op termijn torens van wel 180 meter hoog verrijzen. De aantrekkingskracht van Rotterdam neemt toe en die wil de gemeente nu ook op de kantoormarkt verzilveren.

Desondanks leven er zorgen dat Rotterdamse bedrijven die straks naar nieuwe kantoren in het centrum verkassen, elders leegstand achterlaten. Daarom zou een deel van de bedrijven van buiten Rotterdam moeten komen. ,,Dit om te voorkomen dat nieuwbouw alleen leidt tot verhuizingen van bedrijven binnen Rotterdam. Het is niet de bedoeling om te bouwen voor leegstand'', aldus een woordvoerder van wethouder Ronald Schneider (stedelijke ontwikkeling, Leefbaar Rotterdam).

Prijsvraag

De mogelijke drempel voor Rotterdamse ondernemingen wordt eind deze maand verder besproken op de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam, waar de gemeente begint met een 'marktconsultatie'. Dit najaar volgt een prijsvraag en gaan de twee locaties, ten oosten en ten westen van het Centraal Station, in de verkoop. Nu nog zijn deze gebieden ingericht als plekjes voor ontspanning met bankjes, grasperkjes en bomen.

Bomenliefhebbers hoeven niet bij voorbaat te vrezen voor de kap van de oude platanen naast het station. De gemeente laat weten dat 'marktpartijen' wordt gevraagd in hoeverre ze rekening kunnen houden met de bomen. ,,Ze zijn te verplaatsen, en misschien kan om een deel van de bomen heen worden gebouwd. Dan is de bouwlocatie wellicht wat kleiner. We zijn benieuwd naar de suggesties'', zegt de woordvoerder.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (23%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (14%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (63%)
6026 stemmen