Het Beeld van Zadkine in Rotterdam.
Volledig scherm
Het Beeld van Zadkine in Rotterdam. © ANP

'Beeld Zadkine moet op Plein 1940 blijven staan'

Het beeld De Verwoeste Stad moet blijven staan op Plein 1940 in Rotterdam. Dat vindt een grote meerderheid van de bijna 700 mensen, die een stem uitbrachten op de 'Zadkine-poll' op AD.nl. Handhaving van de monumentale sculptuur op de huidige plek heeft de voorkeur van 85 procent van de stemmers. 15 procent van de stemmers ziet een verhuizing van het kunstwerk naar het Stationsplein wel zitten.

De discussie over een mogelijke verhuizing van 'Jan Gat' leidt al weken tot heftige discussies tussen voor- en tegenstanders. De Verwoeste Stad zal bij Rotterdam Centraal veel beter uit de verf komen dan op Plein 1940, vindt de één. De ander stelt echter dat Zadkine ten onder zal gaan in de drukte rond CS.

Een pleidooi van de bombardement-slachtoffers Thea (87) en Piet (90) van Zijp in het AD om het beeld met rust te laten kreeg grote bijval. 'Zadkine moet blijven staan op de plek waar de stad het hardst is getroffen', vinden zij. Het Centrum Beeldende Kunst (CBK) in Rotterdam gaat de voor- en nadelen van een eventuele verhuizing op een rijtje zetten.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam