Volledig scherm
PREMIUM
Cor Grootendorst, beheerder van de begraafplaats, zegt te hebben geleerd van het voorval. ,,Want dit kan nooit de bedoeling zijn.'' © Jan de Groen

'Begraven zonder kist is niet gek'

ZuiderbegraafplaatsOp de Zuider­begraafplaats kijken ze nergens gek van op. Nou ja, wel als er een lijkkist wordt gedumpt.

Afgelopen zaterdag troffen twee wandelaars een (lege) lijkkist aan in de bosjes net buiten de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam.  ,,Dat had nooit mogen gebeuren", zegt beheerder Cor Grootendorst van de begraafplaats. De kist was achtergelaten door familie van een overledene die zonder kist begraven wilde worden. Dat gebeurt regelmatig, altijd zonder problemen, maar zaterdag ging het mis.

,,Ja, mensen mógen begraven worden zonder kist", vertelt Grootendorst. ,,Dat is voor ons niets bijzonders. We maken dan in het graf van bekistingsmateriaal een holle ruimte waar het lichaam op komt te liggen. Tijdens het vervoer naar het graf wordt een overledene wél meestal in een kist gelegd. Bij het graf haalt de directe familie of een geestelijke, een imam of een hodja, het lichaam uit de kist om het in het graf te leggen." Moslims willen graag in een lijkwade, een doek, worden begraven, met het gezicht richting Mekka.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Poll

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

Herdenken tijdens het songfestival, kan dat?

  • Ja natuurlijk, het versterkt elkaar alleen maar. (41%)
  • Nee, herdenken is een serieuze zaak. (39%)
  • Dat moeten Rotterdammers toch zelf weten? (20%)
5557 stemmen