Volledig scherm
Wik H. in de rechtbank. © Eric Elich

Behandelaars willen verlof voor dader Schiedammer Parkmoord

Het team dat Wik H. (36) behandelt in het Forensisch Psychiatrisch Centrum De Rooyse Wissel in Venray vindt dat de dader van de Schiedammer Parkmoord begeleid verlof moet krijgen. ,,Het is van meerwaarde voor zijn behandeling’’, zegt zijn begeleider.

De tbs van H. swordt met twee jaar verlengd. Dat heeft de rechtbank bepaald. H. heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.  

Vanmiddag wordt bij de rechtbank in Rotterdam de verlenging van de tbs van Wik H. besproken. H. heeft zijn gevangenisstraf uitgezeten en is twee jaar geleden begonnen met zijn behandeling. Nu gaat het erom of de tbs moet worden verlengd. Het Openbaar Ministerie heeft daar zojuist om gevraagd.

Wik H. vermoordde in 2000 de 10-jarige Nienke uit Schiedam en probeerde ook haar vriendje (11) om te brengen. Hij kreeg in 2005 achttien jaar gevangenis en tbs met dwangverpleging opgelegd. De aanklager heeft aangegeven dat volgens de rapporten die door de kliniek over H. zijn uitgebracht dat de kans op herhaling groot is. De kliniek zelf adviseert de tbs met twee jaar te verlengen. De ouders van Nienke wonen de zaak bij.

H. start deze maand met dadertherapie. Dat daar nu pas mee wordt begonnen heeft te maken met het feit dat hij de afgelopen jaren is behandeld aan een jeugdtrauma. H. heeft volgens de gedragsdeskundigen een stoornis opgelopen door seksueel misbruik in zijn kindertijd en in een later stadium aan alcohol en drugs. De dadertherapie zal naar verwachting enkele jaren in beslag genomen.

De advocaat van H. heeft zojuist verteld dat hij in de gevangenis is aangevallen en mishandeld waardoor hij in het ziekenhuis belandde. Inmiddels gaat het goed met H. stelt de raadsman. Als voorbeeld geeft hij aan dat het verbroken contact tussen H. en zijn ouders is hersteld. Het verlof dat nu is aangevraagd voor Wik H. zou niet alleen begeleid maar ook beveiligd moeten gebeuren.

De rechter beslist niet over het verlof. Daar gaat de minister over. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam