Volledig scherm
Kees Koolen (CEO Koolen Industries) en Hans Vrijenhoef (CEO Proton Ventures) beklinken de miljoeneninvestering. © Koolen Industries

Bekende investeerder Kees Koolen steekt 4 miljoen euro in Schiedams Proton Ventures

De bekende investeerder Kees Koolen heeft Proton Ventures uit Schiedam een kapitaalinjectie van 4 miljoen euro gegeven. Het Schiedamse bedrijf bouwt ammoniakopslagterminals.

Het Schiedamse bedrijf houdt zich bezig met het omzetten van wind- en zonne-energie naar ammoniak. Ammoniak is in opkomst als schone brandstof.  In de toekomst zullen er schepen en vrachtwagens op kunnen draaien. Tegelijkertijd kan de stof gebruikt worden als batterij. Volgens Proton Ventures is met deze vorm van stroomopslag 25 keer meer energie te bewaren dan met de beste lithiumbatterijen die op dit moment beschikbaar zijn.

Proton heeft ammoniakopslagterminals in Estland en Bulgarije. Met de investering van Koolen wil het bedrijf er meer bouwen over de hele wereld.

Geldschieter

Kees Koolen is een bekende investeerder. De Twent was eerder betrokken bij Booking.com en ook Uber. In het Rotterdamse is hij ook geldschieter van de in 2017 opgerichte batterijenverhuurder Skoon.

,,We zijn bezig om de wereldwijde energietransitie richting schone energie mogelijk te maken,” zegt Koolen in een toelichting op de investering. ,,Naast lithium en flowbatterijen, is ammoniak-energieopslag een goede toevoeging aan ons portfolio. Ammoniak als energiedrager is relatief goedkoop en eenvoudig te transporteren en te importeren naar Nederland, of naar andere markten.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (23%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (14%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (64%)
4822 stemmen