Bekendste BMW van Rotterdam in de lak

VIDEOWelke Rotterdammer kent hem niet? De rode BMW die uit de gevel op de Poortstraat steekt in het centrum van de stad. Al dertig jaar hangt de auto er en dus was hij nodig toe aan een onderhoudsbeurt. Vandaag gaat de BMW in de lak.

,,Volgens mij heeft ‘ie’ nog nooit een onderhoudsbeurt gehad, dus die zijn we nu aan het uitvoeren’’, zegt Ricardo van Zwol van Studio voor Kunstwerk. De schilder en zijn maatje Lozano zijn ingehuurd door vastgoedbedrijf JLL, die beheerder zijn van het pand waar de BMW hangt.

,,We zijn gisteren gestart. We hebben hem toen helemaal schoongemaakt en geschuurd. Straks gaan we hem lakken. Dus dan staat 'ie weer te glimmen’’, vertelt Van Zwol, die het verhaal achter de BMW verder niet kent. ,, Ik weet wel dat hij er echt al heel lang staat. Vroeger heb ik hier op school gezeten in de stad, in 1987. En toen stond ‘ie er al.’’

Cor Kraat

Quote

Straks staat de BMW weer prachtig te glimmen

Ricardo van Zwol

Het werk is van beeldend kunstenaar Cor Kraat, die met zijn collectief Kunst en Vaarwerk gezien mag worden als één van de pioniers van de wederopbouw van Rotterdam. De Nieuwe Delftse Poort, het Rotterdamse monument van de wederopbouw, is ook ontworpen door Kraat, die de stad met zijn werken weer kleur wilde geven.

De mooie kleur was er bij de rode BMW inmiddels wel af en dus kon een onderhoudsbeurt geen kwaad. ,,We gaan hem vandaag weer mooi maken’’, zegt Van Zwol. ,,Morgen ook nog een paar uur aan het werk en dan staat de BMW weer prachtig te glimmen.’’ 

Volledig scherm
De rode BMW die uit de gevel op de Poortstraat steekt, was nodig toe aan een onderhoudsbeurt. © Sanne Donders

In samenwerking met indebuurt Rotterdam