Volledig scherm
Belangengroep Gehandicapten Capelle aan den IJssel sprak in bij de gemeenteraad naar aanleiding van de kwestie rond Capellenaar Sidney Tetelepta. © Frank de Roo

Belangengroep pleit voor beter beleid Capelse gehandicapten

De gemeente Capelle aan den IJssel moet meer aandacht hebben voor haar gehandicapte bewoners en daar ook beter beleid voor maken. Dat stelde Sjors Los, secretaris van de stichting Belangengroep Gehandicapten Capelle aan den IJssel (BGC), gisteravond in de gemeenteraad.

Los had spreekrecht aangevraagd naar aanleiding van de kwestie rond Capellenaar Sidney Tetelepta. Hij heeft de aandoening retinitis pigmentosa, waardoor hij bijna blind is. Tetelepta had een gehandicaptenparkeerkaart als bijrijder, zodat hij niet ver hoeft te lopen als hij ergens naartoe moet. Die moet na vijf jaar verlengd worden, maar dat is afgewezen door een arts. Die oordeelde dat Tetelepta wel degelijk kan lopen.

,,Dit is een voorbeeld, maar er zijn er meer'', aldus Los. Zijn belangenclub heeft verschillende voorbeelden waarbij de gemeente Capelle in zijn ogen de regels te strak hanteert. ,,We kennen een voorbeeld van een voetgangersoversteekplaats aan de Slotlaan die verdwijnt maar niet terugkomt. Dat heeft gevolgen. Ook is er een geval met een mevrouw die een paar keer per jaar naar het IJsselland Ziekenhuis moet, maar daar geen parkeerkaart voor kan krijgen.'' Ook is er volgens de belangengroep nog heel wat te verbeteren in de Capelse horeca.

Los pleit voor beter beleid om 'obstakels in het gewone leven' en 'krasjes in het vertrouwen' van zijn BGC weg te werken. ,,We komen op voor mensen met een beperking, die hebben het al moeilijker dan gezonde mensen, maar moeten toch gaan strijden. Capelle zou met een goed uitvoeringsbeleid een veel beter toegankelijke gemeente kunnen worden'', aldus Los gisteravond in de raad.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam