Volledig scherm
Seref K. verkocht valse bonnen van giften. © ANP

Belastingfraudeur moet cel in na verkoop van valse bonnen in moskee

Seref K. (52) uit Rotterdam heeft vandaag een jaar gevangenisstraf gekregen vanwege belastingfraude. Hij verkocht in moskeeën valse facturen van giften.  

K.’s klanten declareerden die valse kwitanties bij de Belastingdienst, waardoor zij meer geld terugkregen van de fiscus dan waar ze echt recht op hadden. Op de nepbonnen stonden bedragen van enkele duizenden euro’s. K. vroeg voor z’n fopfacturen ongeveer 10 procent van de hoogte van de zogenaamde gift. 

De straf van K. – twaalf maanden gevangenis, waarvan twee voorwaardelijk – is conform de eis van de officier van justitie. Een kompaan van K. heeft een voorwaardelijke celstraf van drie maanden gekregen. Deze 58-jarige Göksel Ö. nam kwitanties van K. af en leverde die ook aan kennissen van hem. Zijn straf pakt iets lager uit, omdat de fraudezaak meer dan drie jaar oud is.

‘Geen cent’

In 2016 liepen K. en Ö tegen de lamp, onder meer omdat de hoogte van de giften opviel. De organisaties die volgens de nepkwitanties tienduizenden euro’s zouden hebben gekregen – het Islamitisch Centrum Amsterdam-West, het Islamitisch Centrum Almelo en het jongensinternaat Fazilet in Dordrecht – zeggen allemaal geen cent te hebben gehad. K. hield in moskeeën voorlichtingsbijeenkomsten over de belastingaangifte.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam