Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Beledigend filmpje over politie gaat rechter te ver

Het is al langer een fenomeen: betrokkenen die bij een incident het optreden van de politie filmen en van ‘zuigend’ commentaar voorzien. Bij agenten wordt er het bloed mee onder de nagels vandaan gehaald. Aangifte doen van dergelijke praktijken loont, bleek gisteren in de Rotterdamse rechtbank.

Rotterdammer J.K. (28) filmde afgelopen zomer de twee agenten die bij zijn vader thuis zijn broer kwamen ophalen die nog een straf had uitstaan. ,,Ik ben aan het filmen, ik mag filmen’’, riep hij naar de agenten. Dat is ook niet verboden, oordeelde de rechter. Maar de beelden voorzien van dreigende en beledigenden teksten is uit den boze.

Quote

Ik was aan het wachten tot de twee sukkeltjes mij een nekklem gingen geven

verdachte J.K. (28)

Toen de dienders er eenmaal van op de hoogte waren dat het filmpje inclusief grievend commentaar op internet was geplaatst, deden ze aangifte. De verdachte werd aangeklaagd voor laster, bedreiging en belediging. De rechter achtte twee van drie gevallen bewezen.

De oproerkraaier draait niet de gevangenis is, maar hij is voorlopig wel gewaarschuwd. De rechter legde de man een voorwaardelijke celstraf op van twee weken, met een proeftijd van twee jaar. Misbruikt hij in die periode zijn mobieltje opnieuw om agenten te pesten, dan draait hij alsnog de bak in.

'Sukkeltjes'

Wat waren de gewraakte stukken tekst? ,,Ik was aan het wachten tot de twee sukkeltjes mij een nekklem gingen geven. Dan mogen ze nog wel wat van die sukkeltjes halen want sowieso één van de twee had ik zwaar mishandeld.’’

Dat was volgens de aanklager ‘bedreiging’. De rechter sprak de man daar echter van vrij omdat de tekst pas na het optreden van de politie was ingesproken. Bij de belediging en laster lag dat anders. ,,Sukkeltjes, klote koppen, grafkoppen’’, kan dus niet volgens de rechter. ,,Belediging.’’ En: ,,Ze hadden te veel gesnoven of te veel pillen op,’’ is wat de magistraat betreft evenmin ontoelaatbaar: ‘laster’.

Waar volgens de aanklager een paar duizend euro boete geëist zou kunnen worden, hield ze het bij een voorwaardelijke celstraf. De rechter ging daar in mee. De verdachte heeft schulden en neemt sinds drie weken deel aan een begeleidwonenproject. Aanklager en rechter willen de voormalig dakloze bij de positieve wending in zijn leven niet in de weg staan.

De verdachte woonde de rechtszaak niet bij. ,Hij heeft niks te melden’’, legde zijn advocaat uit.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

 1. Charlois door Tasha's lens: fotografe portretteert buurtbewoners
  Video

  Charlois door Tasha's lens: fotografe portret­teert buurtbewo­ners

  ,,Ze begon me meteen te fotograferen, zonder het te vragen. Dat was niet de bedoeling'', zegt Richardson. Toen ze er iets van zei, verontschuldigde Tasha Orlova zich en legde ze uit waarom ze in de zaak was. ,,Om inwoners uit Charlois te fotograferen en ze zo dichter bij elkaar te brengen'', zegt Tasha. ,,Mensen wonen wel bij elkaar in de straat of buurt, maar hoe goed kennen ze elkaar nou echt?'' En dus trok Orlova er met haar camera op uit in Rotterdam-Zuid. Charlois in. Bakkers, kappers, mensen op straat. ,,Want ieder mens is interessant en heeft een mooi verhaal. Dat mogen mensen best van elkaar weten.''
 2. Tranen bij sprookjesaanzoek: ‘Iedereen mag zichzelf zijn'
  Video

  Tranen bij sprookjes­aan­zoek: ‘Iedereen mag zichzelf zijn'

  Vol verbazing kijkt Raymond van Bodegom (31) om zich heen als hij vanmiddag al zijn vrienden, familie en buren bij zijn woning in Spijkenisse ziet staan. Een ballon in de vorm van een zilveren ring verraadt stiekem waar het om gaat. Dan als een ware prins op het beige paard maakt de 38-jarige Nicolas Lowijs zijn entree. Aan het eind van de rode loper staat een emotionele Van Bodegom toe te kijken. Hij antwoordt volmondig ja als zijn partner hem ten huwelijk vraagt.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam