Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Beledigend filmpje over politie gaat rechter te ver

Het is al langer een fenomeen: betrokkenen die bij een incident het optreden van de politie filmen en van ‘zuigend’ commentaar voorzien. Bij agenten wordt er het bloed mee onder de nagels vandaan gehaald. Aangifte doen van dergelijke praktijken loont, bleek gisteren in de Rotterdamse rechtbank.

Rotterdammer J.K. (28) filmde afgelopen zomer de twee agenten die bij zijn vader thuis zijn broer kwamen ophalen die nog een straf had uitstaan. ,,Ik ben aan het filmen, ik mag filmen’’, riep hij naar de agenten. Dat is ook niet verboden, oordeelde de rechter. Maar de beelden voorzien van dreigende en beledigenden teksten is uit den boze.

Quote

Ik was aan het wachten tot de twee sukkeltjes mij een nekklem gingen geven

verdachte J.K. (28)

Toen de dienders er eenmaal van op de hoogte waren dat het filmpje inclusief grievend commentaar op internet was geplaatst, deden ze aangifte. De verdachte werd aangeklaagd voor laster, bedreiging en belediging. De rechter achtte twee van drie gevallen bewezen.

De oproerkraaier draait niet de gevangenis is, maar hij is voorlopig wel gewaarschuwd. De rechter legde de man een voorwaardelijke celstraf op van twee weken, met een proeftijd van twee jaar. Misbruikt hij in die periode zijn mobieltje opnieuw om agenten te pesten, dan draait hij alsnog de bak in.

'Sukkeltjes'

Wat waren de gewraakte stukken tekst? ,,Ik was aan het wachten tot de twee sukkeltjes mij een nekklem gingen geven. Dan mogen ze nog wel wat van die sukkeltjes halen want sowieso één van de twee had ik zwaar mishandeld.’’

Dat was volgens de aanklager ‘bedreiging’. De rechter sprak de man daar echter van vrij omdat de tekst pas na het optreden van de politie was ingesproken. Bij de belediging en laster lag dat anders. ,,Sukkeltjes, klote koppen, grafkoppen’’, kan dus niet volgens de rechter. ,,Belediging.’’ En: ,,Ze hadden te veel gesnoven of te veel pillen op,’’ is wat de magistraat betreft evenmin ontoelaatbaar: ‘laster’.

Waar volgens de aanklager een paar duizend euro boete geëist zou kunnen worden, hield ze het bij een voorwaardelijke celstraf. De rechter ging daar in mee. De verdachte heeft schulden en neemt sinds drie weken deel aan een begeleidwonenproject. Aanklager en rechter willen de voormalig dakloze bij de positieve wending in zijn leven niet in de weg staan.

De verdachte woonde de rechtszaak niet bij. ,Hij heeft niks te melden’’, legde zijn advocaat uit.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam