Het 'callcenter' van Milieudefesie bij Uit Je Eigen Stad.
Volledig scherm
Het 'callcenter' van Milieudefesie bij Uit Je Eigen Stad. © Privé

Bellen met supermarkten voor betere melk

In een openbaar ‘callcenter’ van Milieudefensie in het café Uit Je Eigen Stad op Rotterdam Centraal belden vanmiddag actievoerders supermarkten plat. De actie is onderdeel van de landelijke bel-je-supermarkt-dag waarin consumenten supermarkten vragen alleen nog duurzame melk in het schap te leggen. Gewone melk levert te veel milieuschade op.

Milieudefensie vraagt supermarkten alleen nog duurzame melk te verkopen: ,,De productie van melk tast het milieu aan. Zo wordt oerwoud gekapt voor het voer van de koe. En omdat de gemiddelde Nederlandse boer te weinig betaalt krijgt voor zijn melk, ziet hij zich genoodzaakt om veel koeien te houden, met een mestoverschot en extra uitstoot van broeikasgassen tot gevolg."

,,Veel supermarkten bleken al op de hoogte toen we ze spraken", vertelt Janny Ramakers van Milieudefensie. Ze heeft vanochtend gebeld met supermarkten bij Uit Je Eigen Stad. ,,We hebben ons verhaal bij de winkels neergelegd, met de boodschap dat we toch echt duurzame melk willen kunnen kopen. De reacties waren wel positief. We hopen dat we bijvoorbeeld maandag een officiële reactie krijgen. Je hoort vaak dat supermarkten zeggen dat consumenten geen andere melk willen, maar met deze actie laten we toch een ander geluid horen."

Naast de bel-actie is er een petitie bezig voor duurzame melk in de supermarkten. Deze is inmiddels meer dan 40.000 keer getekend

De actie kreeg navolging in heel het land.
Volledig scherm
De actie kreeg navolging in heel het land. © Privé

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam