Met de aanhouding van de Poolse verdachten heeft de politie een netwerk van georganiseerde fietsendiefstal naar Polen blootgelegd.
Volledig scherm
Met de aanhouding van de Poolse verdachten heeft de politie een netwerk van georganiseerde fietsendiefstal naar Polen blootgelegd. © Remco Zwinkels

Bende Polen heeft het voorzien op Rotterdamse fietsen

Professionele fietsendieven richten hun vizier op Rotterdam. Busjes vol gejatte fietsen rijden af en aan naar Polen.

De zes Poolse verdachten die de politie enkele dagen geleden aanhield in Den Haag en Rotterdam waren onderdeel van een geoliede machine van professionele fietsendieven. De politie spreekt van het oprollen van een 'crimineel netwerk dat zich bezighoudt met georganiseerde misdaad'.

Quote

We vermoeden dat dit nog maar het begin is

Politie

In Rotterdam en de regio Den Haag schuimden de Polen de straten af op zoek naar vooral dure fietsen. Die werden vervolgens in een busje gehesen en naar speciale loodsen overgebracht. Zo stuitte de politie in Rotterdam op de Korte Stadionweg op een loods met 21 fietsen die klaar stonden om naar Polen te worden vervoerd. Hoewel dat land nu niet echt bekend staat als een fietsland, er zijn zelfs nauwelijks fietspaden, vinden de rijwielen er toch gretig aftrek.

De tweewielers (vaak elektrisch) worden daar weer in elkaar gezet en voor zo'n 450 euro per stuk doorverkocht. Aangezien het zeker om vijftig fietsen per week gaat, is er sprake van aanzienlijke handel. ,,We vermoeden dat dit nog maar het begin is'', zegt woordvoerder Bobby Markus van de politie-eenheid Den Haag, die de actie in gang zette. ,,Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.''

December

Vorig jaar vermoedde de politie ook al dat er bendes aan het werk waren in Rotterdam. In december werd toen een busje met negentien vrijwel nieuwe rijwielen gevonden en werden vier verdachten gearresteerd.

De fietsen waren onder meer ontvreemd in het centrum en in de buurt van het Zuidplein en metrostation Slinge. Toen kon de link naar Polen nog niet direct worden gelegd, met de aanhouding van de zes verdachten afgelopen week werd er veel meer duidelijk. De actie had een internationaal karakter: ook politieorganisatie Eurojust assisteerde en doorzocht twee loodsen in dat land.

Dat fietsendiefstal een groot probleem is in Rotterdam blijkt wel uit de cijfers. Het aantal aangiften van fietsendiefstal stijgt de laatste jaren. Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (STAV) werd er in 2016 6.804 keer aangifte gedaan van fietsendiefstal, in 2015 was dat nog 5.079 keer. In de eerste helft van 2017 hebben in Rotterdam al 5.130 mensen aangifte gedaan van ontvreemding van hun rijwiel.

,,Het is qua volume het grootste delict waar we mee te maken hebben. Bijna iedereen heeft er last van'', zegt Markus. De STAV denkt overigens dat de werkelijke aantallen van fietsendiefstal veel hoger liggen omdat er slechts in 30 procent van de gevallen aangifte wordt gedaan.

De bestelbusjes werden wekelijks tot de nok toe gevuld met gedemonteerde, gestolen fietsen. Vervolgens werden die naar Polen gebracht.
Volledig scherm
De bestelbusjes werden wekelijks tot de nok toe gevuld met gedemonteerde, gestolen fietsen. Vervolgens werden die naar Polen gebracht. © Remco Zwinkels

Ervaring

Quote

Er zijn in Rotterdam zeker al twintig fietsen van ons gestolen

José van Oers
Lilith van Assem (rechts) zet haar oude fiets toch maar goed op slot.
Volledig scherm
Lilith van Assem (rechts) zet haar oude fiets toch maar goed op slot. © Frank de Roo

De fietsende Rotterdammer, of-ie nou wel of niet op een dure fiets rijdt, moet ondertussen maar zorgen dat zijn rijwiel uit handen blijft van geraffineerde Poolse bendes.

Advies: begin met je fiets minimaal twee keer op slot te zetten. ,,Altijd doen'', zegt de Rotterdamse José van Oers (65) bij haar rijwiel in de fietsenstalling naast Rotterdam CS. Van Oers is wat je noemt een ervaringsdeskundige op het gebied van fietsendiefstal. ,,Er zijn in ons gezin in de loop der jaren in Rotterdam zeker al twintig fietsen gestolen. Je doet er niet zoveel aan, maar ik vind nog steeds niet 'dat het erbij hoort'. Zelfs al zet ik mijn fiets niet op slot dan is het nog mijn eigendom waar iedereen vanaf moet blijven.'' 

Sabine van Dijk (46) uit Rotterdam sluit haar fiets altijd af met twee sloten nadat ze al drie keer een fiets kwijtraakte in Rotterdam. Toen haar bakfiets werd gestolen was ze blij dat ze aangifte had gedaan. Na een paar dagen stond hij namelijk te koop op Marktplaats en kon zij hem via de politie weer terugkrijgen. ,,Ach, het hoort bij het leven in de stad'', zegt ze laconiek.

,,Ik wil mijn fiets écht niet kwijt'', zegt Yke Ntoane (27) terwijl ze haar tweewieler stevig aan de ketting legt. ,,Dus hij gaat twee keer op slot, anders is-ie natuurlijk zo weg. Dat is me al een keer overkomen.'' Lilith van Assem (37) kijkt naar de roestige fiets aan haar hand. ,,Ik geloof niet dat er iemand is geïnteresseerd in dit brik'', zegt ze lachend. ,,Maar ik zet hem toch op slot. Ook al is de sociale controle in de Zwart Janstraat waar ik woon groot, ik leg altijd de ketting erom.''

Aangifte

Het oprollen van professionele fietsenbendes valt of staat voor een belangrijk deel met het aantal aangiftes dat gedupeerden doen. Politiewoordvoerder Bobby Markus: ,,Eigenlijk willen we iedereen die slachtoffer is van fietsendiefstal vragen om aangifte te doen en niet alleen als je een dure fiets kwijt bent. Zo krijgen we een beter beeld van hoe omvangrijk de fietsendiefstallen zijn en komt een opgespoorde fiets ook sneller terug bij de eigenaar.''

Wil jij ook als eerste op de hoogte zijn van breaking news uit je regio? Zet dan je push aan

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam