Volledig scherm
Sarah was een professioneel drumster en trad regelmatig op in haar thuisstaat Minnesota. © Privéfoto

Benefietconcert om lichaam van vermoorde Sarah (21) thuis te brengen

UpdateEr komt een benefietconcert voor de gisteren vermoorde Amerikaanse studente Sarah Papenheim (21). Muzikanten uit haar thuisstaat Minnesota willen zo geld ophalen om het lichaam van de jonge vrouw die psychologie studeerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam naar Amerika te kunnen halen. ‘Papy’ was een professioneel drummer en trad regelmatig op met muzikanten in de stad Minneapolis. 

De vermoedelijke dader is een jongen die in hetzelfde studentencomplex woont, een 23-jarige Rotterdammer. Hij zou Sarah regelmatig hebben lastiggevallen, vertelt haar moeder aan het AD. De verdachte sloeg na de steekpartij op de vlucht en liet Sarah zwaargewond achter. Getuigen hoorden aan het eind van de ochtend hevige ruzie en gegil van de studente. Ze sloegen alarm bij de politie. Agenten troffen de jonge vrouw badend in het bloed aan. Pogingen om haar te reanimeren mochten niet meer baten.

Van de verdachte was al snel bekend dat hij de trein naar Eindhoven had genomen. Toen hij daar op het station uitstapte, werd hij gearresteerd. Opvallend was dat hij een koffer voor een cello bij zich had. Om te onderzoeken wat er in zat werd door de politie voor de zekerheid het perron afgesloten. De verdachte zat enige tijd geboeid met zijn knieën op de grond.

De ouders van de vermoorde studente hebben 10.000 à 15.000 dollar nodig om het stoffelijk overschot over te laten vliegen naar de Verenigde Staten. Sarahs moeder, een onlangs ontslagen schoolbuschauffer, zegt dit niet te kunnen betalen. Om de kosten te dekken, organiseren collega-muzikanten van Sarah een benefietconcert. Daarnaast hebben vrienden van de studente een Gofundme-pagina opgericht om de begrafeniskosten te dekken. Daarmee is inmiddels ruim 6.000 dollar opgehaald. 

Volgens een woordvoerder van de Erasmus Universiteit, waar de jonge vrouw psychologie studeerde, is in de kosten voor de terugvlucht echter al voorzien. ,,Alle internationale studenten in Nederland hebben een verplichte verzekering die dit soort gebeurtenissen dekt. Dat betekent dat Sarah’s familie niet opdraait voor de kosten van de repatriëring.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Arrestatie van een 23-jarige Rotterdammer op het station van Eindhoven. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Sarah Papenheim in een Rotterdams studentencomplex. © Erik van der Heijden

Studentenkamer

Sarah en de verdachte hadden een studentenkamer in woongebouw De Snor, een zogenoemd Algemeen Jongeren Pand. Er worden studentenkamers, studio’s en appartementen voor jonge starters verhuurd. Het merendeel van de bewoners is student. Sarah studeerde aan de Erasmus Universiteit. Het langgerekte gebouw dankt zijn naam aan de vorm; vanuit de lucht gezien lijkt het complex op een grote krulsnor. Sarah bewoonde een studio op de derde verdieping van het gebouw, aan het eind van de gang. Daar waren rechercheurs van de forensische opsporing gisteren nog tot ver in de avond bezig met sporenonderzoek.

Psychologie

Sarah kwam in 2016 naar Rotterdam om er te studeren. Ze wilde een nieuw leven beginnen nadat haar broer zelfmoord had gepleegd. Op haar Facebookpagina schreef ze destijds psychologie te willen gaan studeren om mensen met geestelijke problemen of depressies te kunnen gaan helpen. Daarnaast was ze actief in de muziek: ze drumde graag.

Op de Facebookpagina van Sarah zijn door vrienden en bekenden uit binnen- en buitenland al tientallen condoleances geplaatst. ‘Sarah...Rest Easy. It’s impossible to believe, I really don’t want to. I just hope you’re looking down, seeing all of the people that will forever hold you in their hearts’, schrijft één van hen.

De politie meldt dat het onderzoek nog moet uitwijzen wat voorafging aan de fatale steekpartij. Waarom de verdachte de trein nam en naar Eindhoven vluchtte is nog niet duidelijk. 

Volledig scherm
De politie doet onderzoek bij de woning. © MediaTV
Volledig scherm
Agenten bij het complex waar de jonge vrouw is doodgestoken. © MediaTV

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!  

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (22%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (13%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (65%)
3954 stemmen