Berenhelmen verdwijnen uit Rotterdam en zijn nu cultureel erfgoed

videoDe bekende pluchen helmen van de bezorgers van restaurantketen De Beren verdwijnen. De iconische berenoren zijn vanaf vandaag niet meer te zien in de binnenstad van Rotterdam. De keten heeft besloten om voor een nieuw uiterlijk te gaan. ,,De berenhelmen zijn niet goed zichtbaar.’’

Quote

Die helm heeft ons veel gebracht.

Martijn Jansen, Bezorgberen

Directeur van Museum Rotterdam, Paul van de Laar ziet de helmen zelfs als cultureel erfgoed. De geoorde helmen waren een opvallende verschijning. ,,Iedereen in de stad en daar omheen kent ze. Het is een begrip. Ik neem er zelfs graag een mee in mijn collectie.”

Dat wordt geregeld, zegt directeur Martijn Jansen van de bezorgrestaurants. Hij spreekt van ‘een dubbel gevoel’ als hij de oude helmen straks de deur uit ziet gaan. ,,Die helm heeft ons heel veel gebracht, want hiermee zijn we bekend geworden.” Jansen kwam 13 jaar geleden op het idee met hulp van de film Dumb and Dumber. Daarin figureert een auto met pluchen hondenoren. ,,Ik wist meteen dat het leuk zou zijn voor de helmen van onze bezorgers. Het is een moeilijke beslissing geweest om afscheid te nemen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Martijn Jansen (r) doet voor nog één keertje een pluchen helm op. © Frank de Roo

De voornaamste reden om de helmen weg te doen, is de veiligheid. Niet omdat ze niet goed beschermden of te warm waren, maar omdat de bezorgers door de kleur niet goed zichtbaar zijn. ,,Als het buiten schemert zijn de bruine beren-helmen niet goed te zien door de donkere kleur. Er is nog nooit een ongeluk gebeurd, maar we willen dat voor zijn”, zegt Jansen.

Felgeel

De nieuwe helmen zijn daarom felgeel met daarop een zwarte streep en het logo van het restaurant. ,,Deze vallen door de kleur veel meer op tussen het verkeer.’’

Wat er met de zachte helmen gaat gebeuren? ,,Die gaan straks naar de kapper”, grapt Jansen. De oude helmen worden, ontdaan van hun oren en vacht, weer doorverkocht. Jansen heeft vrede met het afscheid. ,,We hebben met het team getoast op een mooi tijdperk. Nu is het tijd voor iets nieuws.”

Volledig scherm
De geoorde helm van de Bezorgbeer verdwijnt uit het straatbeeld. © Frank de Roo

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6123 stemmen