Volledig scherm
De Breepleinkerk in Feijenoord wordt verkocht. © Sanne Donders

Beroemde Breepleinkerk in
Feijenoord wordt verkocht

De Breepleinkerk wordt verkocht. De Levend Woord Gemeente is in onderhandeling met de huidige eigenaar om het historische gebouw in Feijenoord over te nemen.

Quote

Uiteraard moet de geschiedenis van de orgelzolders worden bewaakt

Arend Clements

De Breepleinkerk is vooral beroemd om zijn ‘orgelzolders’, waar in de oorlog jarenlang Joodse gezinnen verborgen zaten. De schuilplaatsen hebben tegenwoordig een museale bestemming, en worden regelmatig bezocht door schoolklassen en groepen geïnteresseerden.

Die functie blijft hoe dan ook behouden, zegt Arend Clements, voorzitter van het College van Kerkrentmeesters. ,,Beide partijen willen dat er respectvol met dit gebedshuis wordt omgegaan’’, zegt hij. ,,En uiteraard moet ook de geschiedenis van de orgelzolders worden bewaakt.’’

Eerste recht op koop

De gereformeerde wijkgemeente en de hervormde wijkgemeente zijn in dit deel van Zuid gefuseerd, met de nabije Vredeskerk als basis. Diensten waren er al niet meer in de Breepleinkerk, terwijl de Levend Woord Gemeente hier wél tussen de 250 en 300 gelovigen trekt.

Aangezien deze geloofsgemeenschap, gevestigd aan de Randweg, al 17 jaar kerkt in dit godshuis, kreeg die het eerste recht op koop. ,,Wij zijn de kopers van de Breepleinkerk’’, bevestigt een zegsman.

Volgens Clements is er geen sprake van achterstallig onderhoud. Wél moet er jaarlijks een fiks bedrag apart worden gelegd om de exploitatie rond te krijgen. ,,Zo’n kerk onderhouden moet je niet zien als een hobby. Er lopen veel mensen rond, je moet schilderen en zaken repareren. Het moet er professioneel blijven uitzien.’’

Rotterdamse geschiedenis

Dat de kerk mét de orgelzolders behouden blijven, zal ook een pak van het hart zijn van burgemeester Aboutaleb, die zich al meermalen ontpopte als beschermheer van de Breepleinkerk. Hij ziet dit als een belangrijk deel van de Rotterdamse geschiedenis.

,,Ik zou willen dat méér mensen naar deze plek komen om dit verhaal te horen,’’ zei hij eerder. ,,Wat Anne Frank heeft meegemaakt, is niet anders dan wat het gezin in de schuilplaats in de Breepleinkerk heeft doorstaan. Bij de één zat er een muur tussen, bij de ander een orgel. De tragiek is dat Anne Frank het niet heeft gehaald. En de familie in deze kerk wel.’’

Een eis bij de verkoop is dat de maandelijkse Zingen maakt Blij-diensten op zondagmiddag doorgang kunnen vinden. Evenals concerten en andere verhuuractiviteiten. Wat betreft het gedeelte met de orgelzolders ligt er een optie om dit van de gebedsruimte los te koppelen, en er een echt museum van te maken.

De hoop is dat andere partijen, zoals de gemeente Rotterdam, dit plan willen ondersteunen.