Volledig scherm
President Donald Trump, Bert Kreuk en Premier Mark Rutte tijdens de overhandiging van de Amerikaanse vlag die tijdens D-day als eerst aan land kwam op Utah Beach. © ANP

Bert Kreuk beleefde twee heel bijzondere dagen in Washington

Hij zat met Mark Rutte in het regeringsvliegtuig, hield een speech in het Witte Huis en kreeg een schouderklop van Donald Trump. Het waren twee unieke dagen voor Bert Kreuk.

De Rotterdamse kunstverzamelaar is meer dan tevreden over de overhandiging van de D-Day vlag, die hij op een veiling kocht en donderdag schonk aan Amerika. ,,Ik heb in 48 uur meer beleefd dat sommige mensen in hun hele leven”, zegt hij vanuit Washington. ,,Maar het ging niet om mij.”

In zijn speech benadrukte hij dat niet alleen de vlag weer thuis is, maar ook de manschappen die hem 75 jaar geleden zagen wapperen vlak voor ze omkwamen bij de invasie van Normandië. ,,In de East Room zaten ook vier veteranen, allemaal 90-plussers. Na de ceremonie omhelsden ze me alsof ik een held was. Maar het is natuurlijk andersom.”

Rondleiding

Voor Kreuk was die emotionele ontmoeting een hoogtepunt, al vond hij het ook heel bijzonder te kunnen spreken met vicepresident Mike Pence. Ook kreeg hij een persoonlijke rondleiding door het Capitool. ,,En straks mag ik even in The Oval Office, want dat is er gisteren niet van gekomen.”

Hij hoopt dat op toekomstige tv-beelden van de werkplek van Trump ook een zilveren kopie van de vlag te zien is. Want die heeft Kreuk in Schoonhoven voor de president laten maken. ,,Het zou leuk zijn als hij hem op zijn bureau zet.”

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam