Volledig scherm
Spijkenisse Botlekbrug © John de Pater

Beruchte Botlekbrug geopend voor publiek tijdens Wereldhavendagen

Tijdens de Wereldhavendagen is de Botlekbrug geopend voor het publiek. De Botlekbrug is één van de grootste stalen beweegbare bruggen van Europa en berucht om de vele storingen. Sinds de oplevering vier jaar geleden kampte de oeververbinding 145 keer met problemen. 

Met de rondleiding krijgen de deelnemers volgens de organisatie van de Wereldhavendagen te zien wat erbij komt kijken om dit technische hoogstandje ‘elke dag goed te laten functioneren’.

De Botlekbrug heet een technisch paradepaardje te zijn. De combinatie van enorme afmetingen, het gewicht van de hefdelen, de complexiteit van de techniek en de snelheid waarmee de brug beweegt maken de Botlekbrug volgens Rijkswaterstaat ‘uniek’. Het is een van de grootste stalen beweegbare bruggen van Europa. Het is de enige die meer dan 20 keer per dag en zo’n 6.000 keer per jaar geheven wordt.

De tour naar de brug over de Oude Maas bij Hoogvliet is een van de nieuwe excursies tijdens de Wereldhavendagen. Ook nieuw is een trip naar de Spaanse Polder, één van de oudste industriële gebieden van Rotterdam. Inschrijven voor de excursies kan sinds maandag. 

De Wereldhavendagen in Rotterdam is het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland. De 42ste editie vindt plaats op 6, 7 en 8 september 2019 in het gebied rond de Erasmusbrug. Vorig jaar trok het havenfeest ongeveer 380.000 bezoekers. Meer informatie: www.wereldhavendagen.nl

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

  1. Verbouwing legt een stukje gruwelijke geschiedenis bloot

    Verbouwing legt een stukje gruwelijke geschiede­nis bloot

    ‘Uw adres is Het Wonder’. Op de Noordmolenstraat in Rotterdam-Noord kwam na een verbouwing van een pand deze oude reclame tevoorschijn. Het Stadsarchief Rotterdam dook de archieven in en ontdekte het treurige verhaal achter manufacturenwinkel Het Wonder. De zaak was van Israël Levi de Winter. Hij stierf in september 1942 op 33-jarige leeftijd in Auschwitz. Ook zijn vrouw en dochtertje van nog maar 5 jaar overleefden de gruwelijkheden niet.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam