Volledig scherm
Oud-burgemeester Wilma Verver van Schiedam (links). © AD/Sanne Donders

Beslag op miljoenenvilla oud-burgemeester Schiedam

ABN AMRO heeft beslag gelegd op de woning van de omstreden oud-burgemeester Wilma Verver van Schiedam vanwege schulden bij de bank. Als zij die niet snel aflost, zal haar kapitale villa worden verkocht. Dat melden betrouwbare bronnen aan het AD.

De torenhoge hypotheek van 1,8 miljoen euro is een flinke kostenpost voor Verver, sinds zij in juni 2011 opstapte wegens beschuldigingen van machtsmisbruik. Zeker nadat aannemer Van den Tempel, met wie zij in de clinch ligt over de verbouwing van haar huis, beslag legde op haar wachtgeld. Verver weigert een rekening van drie ton te betalen, omdat ze vindt dat de aannemer broddelwerk heeft geleverd.

Te koop voor 1,6 miljoen
Kort nadat de rechtbank toestemming gaf voor het loonbeslag, zette de VVD-politica haar woning aan de Burgemeester Knappertlaan te koop voor ruim 1,6 miljoen euro. Formeel omdat ze haar opvolger niet voor de voeten wilde lopen. Het 'stulpje' wordt op internet aangeprezen om zijn immense kookeiland, Franse kalkzandsteen openhaard en master bedroom met inloopkast. Later bood ze de villa ook te huur aan voor 5000 euro per maand, exclusief gas, water en licht.

Deurwaarder
De familie Verver ontkende financiële nood tot dusver ten stelligste. Ook toen 3 weken geleden het slot van de woning geforceerd werd en kwade tongen beweerden dat de deurwaarder was langsgeweest. Volgens de zoon van Verver waren ze slechts de sleutel kwijt, liet hij tegenover deze krant weten.

Problemen voor 'blonde tornado'
Toch lijken de problemen van de 'blonde tornado', de bijnaam die ze in Voorschoten kreeg vanwege haar voortvarendheid als burgemeester daar, groter. De schulden bij ABN AMRO zijn volgens bronnen dusdanig opgelopen, dat de bank haar woning nu gebruikt als onderpand. Als uiterste middel kan de bank overgaan tot een executieverkoop, waarbij het huis gedwongen wordt verkocht als Verver haar financiële verplichtingen niet nakomt.

ABN AMRO wil geen commentaar geven. Ook Klaas Wilting, die het woord voert namens Verver, wil niet reageren op de beslaglegging door de bank. 'Ik geef geen enkele reactie', klinkt het beslist tegen het AD.

'Hetze'
Wilting is haar persoonlijk adviseur sinds de in opspraak geraakte burgemeester het politieke toneel in Schiedam verliet vanwege de 'hetze' tegen haar. Deze krant onthulde onder meer dat ambtenaren zich gedwongen voelden om aannemer Van den Tempel, met wie Verver een privéconflict heeft, zoveel mogelijk buiten de deur te houden.

Onderzoeksbureau BING concludeerde uiteindelijk dat de oud-burgemeester zich schuldig had gemaakt aan belangenverstrengeling, machtsmisbruik en vriendjespolitiek.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam